Ako maľovať sadrokartón? + Kompletný návod

pár spoločne maľuje strop zo sadrokartónu

Sadrokartón sa stal obľúbeným materiálom v modernom stavebníctve, pretože je ľahko dostupný, flexibilný a umožňuje rýchle a hladké dokončenie stien. Avšak, keď príde na maľovanie sadrokartónu, nemusí byť také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Správna technika, príprava povrchu a výber materiálov sú kľúčové k dosiahnutiu profesionálneho vzhľadu.

V tomto článku vám ponúkneme podrobný návod, ako maľovať sadrokartón, aby ste dosiahli čistý a dlhotrvajúci výsledok.

Maľovanie sadrokartónu: príprava

Po tom, čo je aplikovaný sadrokartón, sa presvedčte o kvalite jeho prevedenia. Ešte predtým, ako začnete sadrokartón maľovať, skontroluje jednotlivé spoje. Je dôležité, aby tieto spoje boli v rovnakej výške a dokonale sedeli so sadrokartónom.

Brúsenie sadrokartónu

Spoje je dôležité prebrúsiť jemným brúsnym papierom. Brúste ľahkými, rovnomernými pohybmi, pričom sa zameriavajte najmä na spoje a hranice sadrokartónu. Dávajte si pozor na neopatrné zachádzanie s brúskou. Ryhy môžu spôsobiť zníženie kvality sadrokartónu. Ak tento krok nebude úspešne splnený, maľovka odhalí každú nedokonalosť. Po brúsení odstráňte všetok prach a nečistoty pomocou mäkkej handričky alebo vysávača.

Tmel na sadrokartón

Skutočný problém nastane, ak je na doske vidno drobné chĺpky. Vtedy je jasné, že ste zabrúsili hlbšie, ako bolo žiadané. V takom prípade je osud dosky už nezvratný. Keďže toto poškodenie nezachráni žiaden tmel ani farba, sadrokartón jednoducho vymeňte. Ak je však sadrokartón poškodený iba nebadateľne, na postihnuté miesto vylejte tmel a zapracujte ho do povrchu. Nezabudnite odstrániť všetky nerovnosti a bubliny. Maľovkou ich len zvýrazníte.

Penetračný náter

Dôležitým krokom je penetračný náter. Farba bude vďaka nemu dobre držať. Mnoho ľudí sa domnieva, že penetračný náter dokonale zjednotí materiál a spraví z neho sklo. Tento efekt je v skutočnosti nežiadúci. Ak by ste totiž dosiahli efekt skla, farba sa sem lepiť nebude. Nevyužívajte však penetračné nátery, ktoré máte doba. Využite radšej špecializovaný penetračný náter na sadrokartón. Náter vytvorte jednotný a počkajte kým dokonale zaschne.

Rada odborníka

Na trhu sú už dostupné aj biele krycie penetračné nátery, ktoré lepšie zjednocujú povrch sadrokartónu a šetria jednu vrstvu vrchnej maliarskej farby, kde sú nutné vždy 3-4 vrstvy. V prípade použitia bielej penetrácie, tak klesne nutnosť aplikácie maliarskej farby na 2 vrstvy v ojedinelých prípadoch hlavne pri farebných sadrokartónoch na 3 vrstvy.

Ak si myslíte, že farba sa vsiakne bez penetračného náteru rýchlejšie, robíte chybu. Riskujete tak vznik nových čiar a stôp od valčeka. Čím viac farby pridávate, tým budú stopy výraznejšie.

Ako maľovať sadrokartón?

Pred samotnou maľovkou sa presvedčte, že penetračný náter dobre zaschol. V prípade, ak plánujete využiť bielu farbu na sadrokartón, prečítajte si pozorne odporúčania výrobcu na balení.

Začnite prvou vrstvou podľa výrobcu nariedenou podľa údajov na obale. Ďalšie jeden-dva nátery by mali byť neriedené. Ak milujete žiarivé a sýte farby, pred samotnou aplikáciou zvoľte základný náter.

Základný náter sa aplikuje vo svetlejšom odtieni, ale tónom farby podobnému tomu sýtemu a žiarivému. Svetlý odtieň si dáte namiešať rovnako ako sýty odtieň u nás v miešarni farieb. Sýte odtiene majú obmedzenú kryciu schopnosť a preto potrebujú v prípade aplikácie na sadrokartón a omietky ešte podkladový svetlý náter. Maľovanie prebieha úplne rovnako ako v iných prípadoch. Začnite od vrchnej časti a smerujte nadol. Zároveň začnite čo najďalej od okna a postupujte smerom k oknám.

Zvoľte si správne pomôcky na maľovanie sadrokartónu

Častým dôvodom prečo farba nedrží, je zlý výber pracovného náradia. Ak sa chystáte maľovať na sadrokartón, určite zvoľte valček a štetce s krátkym vlasom. Na miesta s ťažšou dostupnosťou zvoľte ploché štetce. Zlý výber valčeka môže pokaziť celý dojem.

Ako maľovať sadrokartónový strop?

Medzi najčastejšie maľované sadrokartóny patria stropné panely. Ak plánujete znížiť strop, sadrokartón je tým ideálnym riešením. Byt alebo dom budú pôsobiť priestrannejším a vzdušnejším dojmom.

V prípade stropu je postup úplne rovnaký. Okrem špár si dávajte pozor aj na zapracovanie šraubov a skrutiek. Ak aplikujete tmel a následne ho brúsite, zabezpečte si vysoký prísun svetla. Každá nedokonalosť sa objaví na maľovke a následne na ňu budete pozerať ešte niekoľko rokov. Tak ako sme už uvádzali, penetračný náter nechajte dôkladne uschnúť. Farebný náter by mal byť rovnakého zloženia ako penetračný náter, inak farba nebude držať.

Ak vidíte, že po prvom nátere ostali na strope zvyšky farby, strop jemne prebrúste brúsnym papierom. Ďalší náter by sa mal na strope udržať lepšie a byť hladší. Farbu odporúčame natierať valčekom s krátkym vlasom alebo plochou štetkou. Riešenie so štetkou je síce zložitejšie a prácnejšie, no nezabúdajte, že strop nemaľujete každý deň.

Počas maľovania sa na strop pozrite z viacerých uhlov. Ak stojíte nad stropom, maľovka sa vám môže zdať bezproblémová. Pozrite sa na ňu aj z iného uhla, poprípade inej miestnosti. Ak ste objavili farebné nedostatky, problém nastal v nedostatočnom brúsení, zlej aplikácií penetračného náteru alebo z dôvodu neodborného zachádzania s farbou.

Ako maľovať sadrokartón: video

Ak preferujete vizuálnu ukážku s postupom, ako maľovať sadrokartón, odporúčame vám pozrieť si niektoré z videí od odborníkov. Napríklad: https://www.youtube.com/watch?v=mDkNrXxEDLE

Nezabudnite, každý strop či stena sú iné. Každý má svoju vlastnú históriu, ktorá ovplyvňuje aj vašu dnešnú prácu. Maľovanie je predsa len umelecká práca. Ak sa vám nedarí dosiahnuť požadovaný efekt, nechajte materiál pracovať. Ako ste sa s maľovaním sadrokartónu popasovali vy?

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk