Ako odstrániť hrdzu z kovových povrchov? [Návod]

hrdza na kovovom povrchu

Červenohnedá korózia vzniká na železných povrchoch vo vlhkom prostredí v dôsledku oxidácie. Korózia niektorých kovov, resp. ich oxidácia má úplne iný charakter a samotný materiál chráni, pretože si vytvára súvislú vrstvu. To však nie je prípadom áut či kovových zábradlí a iných povrchov zo železa alebo ocele. Hrdza nielenže povrch nechráni, nahlodáva ho a preniká stále hlbšie, čim ho oslabuje. V tomto článku vám ukážeme kroky a metódy, ktoré vám pomôžu účinne a bezpečne odstrániť hrdzu a obnoviť pôvodný vzhľad a kvalitu vašich kovových predmetov.

Na odstránenie hrdze môžete použiť niektorý z týchto spôsobov:

Manuálne odstránenie hrdze

S manuálnym odstraňovaním hrdze sme sa už stretli takmer všetci. Drôtená kefa, vedro a môžeme ísť na to. Je to namáhavý spôsob, o jeho efektivite tiež nemôže byť reči, najmä v prípade, ak sa snažíte odstrániť hrdzavý nános z väčšej plochy.

Pri podobnom odstraňovaní sa najprv zamyslite nad tým, či zbytočne mechanickým trením nepoškodíte povrch, ktorý chcete neskôr ošetriť. Použiť môžete aj mechanické kefy s kotúčmi. K dispozícií máte množstvo brúsneho príslušenstva, ktoré vám odstraňovanie hrdze pomôže urýchliť.

Odstraňovanie hrdze pomocou „domácich spôsobov”

Na internete nájdete množstvo návodov, ako sa zbaviť hrdze pomocou Coca Coly. Limonádou to možno nevyriešite, čo však môžete vyskúšať, je ocot. Ten je ideálny na malé predmety, ktoré môžete nasypať do fľaše a zaliať. Takto nechajte ocot pôsobiť aspoň deň, no pokojne aj dlhšie. Sem tam skontrolujte stav predmetov. Po tom, čo ocot hrdzu „vyžerie”, stačí predmety dôsledne prepláchnuť, osušiť a nechať ich vyvetrať.

Ďalším spôsobom je využitie citrónov alebo limetiek so soľou, prípadne sódou na pranie. Na malé predmety, alebo aj zábradlia je tento spôsob vhodný a pomáha nielen s bojom proti korózií, alebo aj s leštením povrchov.

korózia na vodovodnom kohútiku

Na odstránenie hrdze z malých predmetov je údajne vhodná aj polohrubá múka. Stačí predmet umyť a dôkladne odmastiť a následne poprášiť múkou a trieť a šúchať hubkou. Ide však tiež o manuálny spôsob, ktorý vám dá zabrať a v porovnaní s octom alebo citrónmi, teda s kyselinami, môže nakoniec takéto zbavovanie sa hrdze trvať dlhšie.

Ako odstrániť hrdzu z vane?

Na odstránenie hrdze z vane je vhodný práve spôsob s octom alebo citrónovou šťavou. Citrónová šťava alebo biely ocot v kombinácii so soľou môže pôsobiť ako prirodzený odstraňovač.

Aplikujte zmes šťavy a soli (resp. sódy) na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť. Potom jemne čistite oblasť starou zubnou kefkou alebo hubkou. Po ošetrení dôkladne opláchnite vaňu teplou vodou a vysušte.

Spôsob odstránenia hrdze pre domácich majstrov

Vďaka elektrolytickej reakcii dokážete zbaviť takmer akýkoľvek predmet hrdze, v závislosti od toho, akú veľkú máte nádobu. Na tento postup odhrdzovania budete potrebovať nekovovú nádobu, zdroj jednosmerného prúdu a ampérometer a dva plechy na vytvorenie anódy a katódy.

Elektrolytický roztok, v ktorom bude odhrdzavenie prebiehať, vytvoríte pomocou uhličitanu sodného - pracej sódy. Elektrolytické odhrdzavenie netrvá dlho, po hodine alebo dvoch by mal byť ošetrovaný predmet korózie zbavený.

Pieskovanie kovov: pomôžu vám profesionáli

V prípade väčších kovových častí podliehajúcich korózii môžete využiť služby profesionálov. Vďaka pieskovaniu bude práca jednoduchšia a výsledný efekt omnoho lepší. Sami pravdepodobne pieskovanie nezvládnete, najmä kvôli nedostatku techniky a priestorov, ak náhodou nemáte na záhrade autodielňu alebo veľkú garáž s kompresorom a pieskovacou pištoľou.

Po odstránení hrdze nezabudnite na ošetrenie predmetu

Odstrániť hrdzu a nechať predmet „žiť svojím životom” znamená zahodiť svoju prácu. Predmet, náchylný na hrdzavenie, nestačí len vyčistiť a po dôkladnom zbavení sa hrdze z kovu musíte pristúpiť k ďalšiemu kroku. Základným spôsobom, ako ošetriť malé predmety, je navoskovať alebo naolejovať ich. Mastný film, ktorý vytvoríte na kovovom povrchu, zabráni prenikaniu vzduchu a ďalšej oxidácii.

Ak ide o väčšie predmety v exteriéri, asi by bolo zvláštne natierať ich bravčovou masťou či olejom, preto siahnite po špecializovaných prípravkoch, ktoré dodatočnej korózii zabránia. Rust-Oleum Penetrátor Siahnuť môžete po overenom nátere Rust-Oleum. Túto základovú farbu tvorí zmes upraveného rybieho oleja a syntetických živíc. Výrobok neobsahuje pigmenty na báze olova a chrómu, ktoré sú korózne, preto vytvára ochranný film na kovovom povrchu.

Zmes zároveň preniká koróziou a vytláča vzduch na povrch, čím bráni ďalšej oxidácii a bola vytvorená pre ručne ošetrené povrchy. Farbu nanesiete jednoducho štetcom, no môžete použiť aj valček. U-2073 Chemodur Impregnačný náter, ktorý je vhodné použiť pri sanácii kovových konštrukcií a stavieb.

Naneste ho na ručne odhrdzavený kovový povrch so zvyškami priľnavej hrdze alebo na staré nátery. Poslúži aj ako prvý náter na pozinkovaný a hliníkový podklad. Pomáha zvyšovať väzbu medzi podkladom a ďalším náterom. Podobne, ako Rust-Oleum penetrátor, aj U-2073 Chemodur vďaka svojmu zloženiu vytláča vzduch na povrch. Preniká aj do zostatkovej hrdze. Manipulácia s obomi produktami je jednoduchá a stačí vám k nim základný štetec, napríklad plochý štetec Hobby. Je vhodný na syntetické, olejové aj fasádne farby.

Na väčšie plochy si ušetríte prácu zvolením vhodného maliarskeho valca. Ak plánujete zainvestovať do domácej výbavy a zabezpečiť si efektívnejší prístroj na natieranie alebo lakovanie, pouvažovať môžete nad striekacími prístrojmi. Vždy si však nezabudnite overiť, či je konkrétny prístroj vhodný pre farbu alebo zmes, resp. či sú tieto nátery disperzné a nezanesú nákladný prístroj, čím ho môžu znefunkčniť.

Ako odstrániť hrdzu z auta?

staršie červené auto napadnuté hrdzou

Pred tým, než začnete s procesom, identifikujte všetky postihnuté oblasti a hodnoťte hĺbku korózie. Mierne povrchové škvrny sú jednoduchšie odstrániť ako hlboké korózne jamky. Začnite tým, že očistíte postihnutú oblasť od špiny, mastnoty a prachu. Použite čistiaci prostriedok a vodu, následne nechajte oblasť vyschnúť. Pri miernej korózii môžete použiť jemný brúsny papier.

Na väčšie hrdzavé plochy vám odporúčame chemické odstraňovače hrdze, ktoré môžete aplikovať na postihnuté oblasti. Na trhu ich môžete nájsť pod označením ODHRDZOVAČ. Postupujte podľa návodu na obale produktu a vždy pracujte v dobre vetranom priestore s ochrannými rukavicami a okuliarmi.

Po odstránení hrdze z auta je dôležité chrániť očistený povrch pred budúcim vznikom korózie. Na tento účel použite základný náter určený pre automobily a následne naneste vrchný náter vo farbe auta.

Poskytli sme vám niekoľko fungujúcich tipov, ako si svojpomocne dokážete odstrániť hrdzu z kovových predmetov. Nebojte sa však osloviť aj profesionálov, ktorí vám môžu pomôcť s pieskovaním alebo ultrazvukovým čistením. Ak chcete ušetriť, po takejto procedúre si stále môžete finiš pomocou kvalitných náterov zabezpečiť sami.

Rada na záver: Hrdza je nenápadným nepriateľom aj vašich vozidiel. V našej ponuke nájdete produkty, ktoré vám pomôžu aj s opravou karosérie. Užitočné tipy, ako postupovať pri čistení auta, môžete nájsť aj v tomto článku.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk