Ako kombinovať farby v byte? 5 tipov + najkrajšie kombinácie

štýlový farebný interiér

Nielen v móde, ale aj v interiérovom dizajne existujú trendy, ktoré diktujú, aké farby budú hlavnou témou sezóny. Pri výbere farby stien je však viac ako trend dôležitejší pocit, aký chcete mať zo svojho domova. Ako si teda namiešate tú ideálnu presne pre vás?

Kombinovanie farieb v interiéri je umením, ktoré môže zmeniť atmosféru miestnosti a odzrkadliť osobný štýl jej obyvateľa. Správne zvolená farebná paleta môže priestor oživiť, rozjasniť, ale aj vytvoriť pocit útulnosti a pohody. Poradíme vám, ako nájsť harmóniu medzi odtieňmi a vytvoriť interiér, ktorý bude nielen esteticky príťažlivý, ale aj funkčný a pohodlný.

1. Aké farby sa k sebe hodia v byte? Hľadajte inšpiráciu

Internet je studnicou nekonečnej inšpirácie, až je niekedy problém nájsť v záplave článkov alebo blogov tie, ktoré stoja za to. Určite to však vyskúšajte – inšpiráciu načerpáte nielen medzi šikovnými Slovákmi, nápaditých tipov je kopec aj na zahraničných stránkach.

V neposlednom rade je tu Pinterest – populárna obrázková sociálna sieť, kde je množstvo príspevkov, ktoré vám pomôžu vyriešiť otázku, ako kombinovať farby v byte. Ak vás niečo zaujme, jednoducho si to „pripnete” na svoju nástenku a môžete sa k tomu vrátiť aj neskôr.

2. Pri kombinovaní farieb na stenu rešpektujte charakter miestnosti

Farby na steny majú neuveriteľnú silu a ich inteligentným rozmiestnením či kombinovaním môžete zo starej miestnosti vytvoriť úplne iné miesto, než na aké ste boli doteraz zvyknutí. Je všeobecne známe, že tmavé farby zužujú a zmenšujú priestor a tie svetlé ho naopak rozžiarujú a zväčšujú. Ak je vaša izba veľká a chceli by ste ju opticky zmenšiť, na steny vyberte tmavšiu a sýtejšiu farbu, strop nechajte biely.

Ak ale chcete maľovať malú miestnosť, steny natrite niektorým z odtieňov bielej alebo svetlej zemitej farby. Strop v tomto prípade môže byť tmavší. Farbami môžete ovplyvniť aj pocit z atypických priestorov – dlhú a úzku miestnosť opticky skrátite tak, že kratšie steny namaľujete tmavými a tie dlhšie svetlými odtieňmi.

sivo-modrá obývačka

3. Akú farbu na stenu do obývačky a akú do spálne?

Farby na steny do jednotlivých miestností vyberajte nielen podľa účelu, ale aj podľa svetovej strany, na ktorú sú orientované. Ak je izba orientovaná na sever, denného svetla si v nej veľmi neužijete. Svetlo je tu navyše chladnejšie a tmavšie, preto by ste sa v takomto prípade mali obzerať skôr po teplých farbách vo svetlých odtieňoch – oranžová, okrová, svetlá červená, jemná žltá alebo aj zemité odtiene.

Miestnosti, ktoré sú orientované na juh, sú, naopak, svetlom priam zaliate, preto v nich najlepšie vyniknú studenšie farby ako modrá a zelená – rovnako tak aj biela s odtieňmi v týchto farbách.

Nepodceňujte ani silu umelého osvetlenia. Platí pritom, že halogénové biele svetlo ukáže farbu v plnej kráse. Klasické žiarovky zas svietia so žltým nádychom, preto bude v rovnakom duchu zmenené aj vnímanie farieb stien. Žiarivky sú chladné, vďaka čomu napríklad naplno nevynikne krása bielej farby.

4. Skúšajte testovacie vzorky farieb

Ak sa neviete rozhodnúť, nechajte si na predajni namiešať najmenšie možné balenia rôznych farieb a odtieňov a vyskúšajte ich priamo na stene. Z každej farby naneste minimálne 2 vrstvy a nechajte ich poriadne zaschnúť – farba totiž vyzerá inak za mokra ako za sucha. Okrem toho tiež budete môcť odsledovať, ako sa bude meniť jej vzhľad pri dennom a umelom osvetlení.

valček na maľovanie a vzorky farieb mordých a fialových odtieňov

5. Naštudujte si psychológiu farieb

Je známym faktom, že farby výrazným spôsobom ovplyvňujú našu psychiku. Svoje o tom vedia aj značky, ktoré ich využívajú vo svoj prospech – červená sa využíva najmä v reštauráciách a supermarketoch, pretože podporuje chuť do jedla, modrá vzbudzuje lojalitu, preto ju používajú poisťovne a zelená zas evokuje prírodu, čo využívajú značky vyrábajúce eko produkty.

Pozrime sa teda bližšie na jednotlivé farby.

ČERVENÁ FARBA

Je agresívna, vášnivá, energická. Miestnosť vymaľovaná červenou farbou nemusí byť najvhodnejšia pre pokojný relax, no v dennej časti bytu, napríklad v obývačke, môže vhodne poslúžiť ako energetický impulz. Pre pracovne alebo kancelárie nie je červená farba najvhodnejšia, keďže človeka odpútava a spôsobuje nepokoj. Ako doplnková farba, najmä na textúre ako sú tehly, pôsobí červená farba elegantne a má industriálny nádych.

ČIERNA FARBA

S čiernou farbou sa spájajú negatívne emócie, no v kombinácii s inými farbami tiež vyjadruje luxus, eleganciu, jednoduchosť a prémiovosť. Najmä s bielou, zlatou a striebornou ako doplnkovými farbami je čierna dobrou voľbou. Ako najtmavšia farba spektra sa kombinuje s inými farbami pre ich zvýraznenie. Pri použití čiernej farby si dajte pozor na kombinácie so žltou a červenou. Dosiahnete síce výborný kontrast, no takáto kombinácia je veľmi agresívna.

ŽLTÁ FARBA

Miestnosti vymaľované žltou farbou pôsobia hravo, príjemne a útulne. Sú ideálne aj pre obývačky, v ktorých nie je dostatok svetla a ktoré chcete presvetliť. Možno ste si už túto farbu všimli aj v niektorých čakárňach, najmä u detských lekárov. Je to práve kvôli jej pozitívnemu vplyvu na psychiku, pomáha prekonávať stres.

interiér so stenou namaľovanou na žlto

BIELA FARBA

Ak sa bojíte experimentov s farebnými stenami, biela je stávkou na istotu. Táto farba vyjadruje čistotu, eleganciu. Minimalisticky zariadené miestnosti môžu s bielymi stenami pôsobiť sterilne, no pomocou niekoľkých doplnkov sa podobnej atmosféry jednoducho zbavíte.

FIALOVÁ FARBA

O fialovej sa v psychológii hovorí ako o pohlavne nevyhranenej farbe – záleží totiž od jej odtieňa. Je zmesou agresívnej červenej a chladnejšej modrej. Pôsobí znepokojivo, tajomne. Napriek tomu, že v nej nájdeme „mužský“ aj „ženský“ prvok, výrobcovia ju často používajú v baleniach ženskej kozmetiky. V kombinácii s čiernou farbou má luxusnejší ráz.

SIVÁ FARBA

Je neutrálna, podobne ako biela. Na rozdiel od nej je však monotónnejšia, hoci nepôsobí tak sterilne. Najlepšie pôsobí ako doplnok na vyváženie výraznejších farieb, podľa jej odtieňu môžete korigovať kontrastnosť s inými farbami.

HNEDÁ FARBA

Symbolizuje návrat k prírode, evokuje drevo a pôdu. Má upokojujúci vplyv, preto je vhodná aj do spální a oddychových miestností.

ZELENÁ FARBA

Podobne ako hnedá alebo žltá, aj zelená farba je spätá s prírodou, novým začiatkom v jej kolobehu. Oproti hnedej je menej upokojujúca, skôr hravá, no stále s pozitívnym účinkom na ľudskú psychiku.

MODRÁ FARBA

Na jednej strane je modrá farba chladná, no zároveň je upokojujúca. Túto farbu si často volia banky alebo produkty, ktoré chcú pôsobiť stabilne, dôveryhodne, spoľahlivo. Podľa odtieňa môže evokovať čistotu, jemnosť – v prípade bledších variantov, no príliš tmavá modrá pôsobí stiesňujúco, ako chladná hlbočina alebo temná nočná obloha.

Ako kombinovať farby v interiéri? Pravidlo 60-30-10

Ak hľadáte rýchlu pomôcku v kombinovaní farieb, pomôže vám dizajnérske pravidlo 60-30-10. Hlavná farba v miestnosti by mal byť zastúpená na 60 % plochy, 30 % venujte sekundárnej farbe a zostávajúcich 10 % akcentnej, zvýrazňujúcej farbe.

Akú farbu na stenu si vybrať podľa pravidla 60-30-10?

Vaše steny nemusia byť trojfarebné, aby ste sa mohli riadiť týmto pravidlom interiérového dizajnu. Stačí, ak využijete hlavnú farbu na vymaľovanie stien a zvyšné farby použijete v zariadení a doplnkoch, prípadne na menších plochách.

Najvýraznejšie kontrastné farby, ako sú čierna či červená, pokojne využite ako 10 % akcentné odtiene, ktoré doplnia a zvýraznia dôležité častí a prvky miestnosti.

Využite koleso farieb

Vedeli ste, že Isaac Newton toho priniesol do fyziky viac, ako základy pre skúmanie gravitácie? Počas svojich štúdií Newton experimentoval s rôznymi javmi, okrem iného sa venoval tiež optike. Vymyslel koleso farieb, v angličtine color wheel, ktoré je využívané dodnes.

koleso farieb

Po rozložení ukazuje toto koleso spektrum farieb, ktoré Newton objavil pomocou kryštálového hranolu, na ktorom sa lámalo svetlo. Vy však farby nemusíte ukladať vedľa seba, naopak, pomôže vám, že sú uložené protiľahlo.

Ako využívať koleso farieb?

  • Rešpektujte odtiene farieb: Ak premýšľate, ako kombinovať farby na stenu, snažte sa držať v jednom odtieni. To znamená, že farby sú v jednom „riadku“ kolesa.
  • Nebojte sa komplementárnych farieb: To sú také, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Vo farebnom spektre kolesa ich nájdete oproti sebe.
  • Pomôžu vám geometrické tvary: Štvorec alebo rovnoramenný trojuholník môžete využiť pri hľadaní doplnkových farieb tiež. Stačí si zvoliť hlavnú farbu a pomocou čiar ju prepojiť s ostatnými, doplnkovými.
  • Nekombinujte viac ako 5 farieb: Aj 5 farieb by ste mali brať ako vrchný limit. V ideálnom prípade si zvoľte 2 až 3 farby, ktoré v miestnosti použijete.

Nechajte si namiešať farbu na stenu presne na mieru

Ak máte problém vybrať si z hotových farieb priamo od výrobcu, nechajte si farbu namiešať. Miešanie farieb v predajni Farlesk je mimoriadne obľúbenou voľbou našich zákazníkov. Nielenže máte k dispozícii veľký vzorkovník, ale farbu vám pripravíme na počkanie. Navyše máte istotu, že rovnaký odtieň si môžete prísť nechať namiešať aj o niekoľko rokov. Používame plne automatické miešacie stroje od značiek Heliomix a Dulux, vieme sa preto presne trafiť do požadovaného odtieňa.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk