Aká je najlepšia farba na kov? Tipy, ako si vybrať

natieranie kovu sivou farbou

Pri voľbe farby na kov máte na výber medzi vodou riediteľnými (ekologickými) alebo rozpúšťadlovými farbami. Poradíme vám, ako najlepšie si vybrať farbu podľa toho, kde idete natierať a na čo myslieť pri nákupe farby na kovy.

Vodou riediteľné vs. rozpúšťadlové farby na kov

Vodou riediteľné farby sú prakticky rovnaké od všetkých výrobcov, líšia sa jedine v ponuke odtieňov. Môžu byť univerzálne na rôzne povrchy alebo samozákladové (2v1) na kovové povrchy, pod ktoré nie je nutné aplikovať základný náter.

Pokiaľ sa rozhodnete použiť univerzálnu farbu vhodnú na rôzne povrchy, je nutné použiť aj základ. Základný náter sa doporučuje prevažne na kov, drevo alebo plasty. Na ich nanášanie sa odporúčajú štetce so syntetickými vláknami. Počítajte s tým, že tieto farby zanechávajú na povrchu jemné ťahy štetín.

Rozpúšťadlové farby sa riedia riedidlom a takisto sa delia na univerzálne alebo samozákladové farby (2v1) iba na kovy, ktoré nevyžadujú použitie základného náteru. Pri výbere lesklých emailov, dosahujú vyšší lesk ako vodou riediteľné, lepšie sa roztekajú, vďaka čomu vytvárajú hladší povrch. Odporúča sa ich natierať štetcom s prírodnými štetinami.

V minulosti boli vyhľadávanejšie rozpúšťadlové farby kvôli ich dlhšej životnosti, dnes sa však kvôli sprísňovaniu ekologických noriem dostávajú do popredia vodou riediteľné farby. Na základe smerníc Európskej únie sa škodlivé látky v rozpúšťadlových farbách nahrádzajú alternatívnymi, čím sa ich trvácnosť znižuje. Dnes sú preto vodou riediteľné a rozpúšťadlové farby kvalitatívne na jednej úrovni.

Farba na kov v interiéri a v exteriéri: aký je v tom rozdiel?

Farba v interiéri vydrží podstatne dlhšie, preto na natieranie zárubní, nábytku, dverí, zábradlí a pod. postačí samozákladová farba v dvoch vrstvách. Ak sa chystáte natierať kov v exteriéri, zvoľte radšej kombináciu základného náteru a dvoch vrstiev vrchnej farby. Odolnosť náteru totiž určuje aj jeho hrúbka.

Čím hrubší náter, tým lepšia odolnosť voči poveternostným podmienkam. Výnimku tvoria špeciálne priemyselné nátery, ktoré sa využívajú najmä na takých miestach, kde nie je možné natierať viacero vrstiev (vysoké stožiare, strechy, konštrukcie a pod.).

Pred nanesením farby na kov očistite povrch

Nové kovy majú od výroby na povrchu mastný povlak. Pred ich natieraním by ste preto mali najprv použiť odmasťovač, aby nevznikali náterové chyby. Starší skorodovaný náter najprv dôkladne očistite drôtenou kefou alebo brúskou, ktorá ho zbaví olupujúcich sa častí a hrdze. Na takto ošetrený povrch naneste najprv základný antikorózny nátervrchnú farbu alebo samozákladový náter tzv. 2v1.

čistenie kovovej rúry drôtenou kefou

Aká je najlepšia farba na kov?

Na trhu existujú univerzálne nátery, ktoré môžete aplikovať na železo, hliník, pozinkované plechy, meď a pod. Sú tiež základné farby špeciálne určené na konkrétny typ kovu – napr. na čiernu oceľ, resp. oceľový plech bez zinkovania, na ktoré lepšie priľne vrchná farba. Pri nákupe preto pozorne čítajte technické informácie k danej farbe a uistite sa, že tá, ktorú ste si vybrali, je vhodná na konkrétny typ kovu.

Ak hľadáte farbu s extrémnou odolnosťou voči mechanickému oderu, chemickým a poveternostným podmienkam, voľte špeciálne dvojzložkové nátery s prídavkom tužidla. Pri tomto type farby si však dávajte pozor na správnu technologickú prípravu dvojzložkového náteru a jeho presnú dobu aplikácie a spotreby pripraveného náteru. Tieto nátery spadajú už do kategórie priemyselné a sú určené hlavne na aplikáciu skúseným majstrom a aplikačným firmám. Ak nemáte s nimi skúsenosť, tak sa radšej do aplikácie s nimi nepúšťajte.

Pri rozhodovaní, aká je najlepšia farba na kov práve pre váš projekt, je kľúčové brať do úvahy nielen vizuálny výsledok, ale aj schopnosť farby odolávať vplyvom ako korózia, UV žiarenie a mechanické nárazy. Cieľavedomá voľba a správna aplikácia zabezpečia, že vaša kovová konštrukcia bude vyzerať výborne po dlhé roky.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk