Ako si vybrať farbu na stenu? 5 tipov + najkrajšie kombinácie

Ako vybrať vhodnú interiérovú farbu na steny?

Pokiaľ steny nemaľujete profesionálne, zrejme sa vám zíde každá dobre mienená rada, ktorá pomôže pri výbere vhodnej interiérovej farby na steny. Spísali sme pre vás tie najdôležitejšie, ktoré potrebujete vedieť.

Základné rozdelenie interiérových farieb na steny

  • Oteruvzdorné farby
  • Umývateľné farby
  • Špeciálne farby

Aký je rozdiel medzi oteruvzdornými a umývateľnými farbami?

Rýchla odpoveď
Pri maľovaní obývačky či spálne vám úplne postačia štandardné oteruvzdorné farby na steny, ktoré odolávajú na suchý oter, teda pri suchom kontakte nepúšťajú žiadny pigment. Umývateľné farby vyberajte najmä do “náročnejších” priestorov ako sú verejné budovy, chodby, jedálne, ale tiež detské izby, kuchyne a kúpeľne. Jednoducho tam, kde sa vám zíde mať možnosť stenu sem-tam poumývať.

Podrobnejšie vysvetlenie
Umývateľné farby patria k vyššej rade interiérových farieb, s čím sa spája aj ich vyššia cena. Je zbytočné používať ich v miestnostiach, kde nie je pravdepodobnosť vzniku väčších znečistení stien.

Na trhu nájdete rôzne druhy umývateľných farieb na steny. Pokiaľ vznikne nemastná škvrna na stene namaľovanej základným umývateľným náterom, môžete ju zotrieť vlhkou handričkou. Vysoko umývateľné farby na steny odolajú aj náročným mastným škvrnám, ktoré môžete jemnými pohybmi umyť handričkou namočenou vo vode so saponátom. Úroveň umývateľnosti farby ovplyvňuje aj vzhľad náteru – čím je vyššia, tým má farba polomatnejší alebo pololesklejší vzhľad.

Na čo všetko by ste mali myslieť pri výbere interiérovej farby na steny?

Rýchla odpoveď
Ešte predtým, ako zavítate do predajne farby-laky alebo do e-shopu, zistite si, koľko m2 plochy majú steny miestností, ktoré idete natierať. Overte si, v akom stave je podklad steny a rozhodnite sa, či chcete umývateľnú, oteruvzdornú alebo špeciálnu farbu.

Podrobnejšie vysvetlenie
Aby ste sa ubezpečili, že nakupujete ideálne množstvo interiérovej farby, musíte vedieť, koľko m2 idete natierať. Pri výbere farby si všímajte údaj o jej výdatnosti/m2. Dávajte si však pozor, pretože niektorí výrobcovia uvádzajú výdatnosť v kilogramoch a iní zas v litroch. Ak je výdatnosť farby uvedená v kilogramoch, počítajte s menšou výdatnosťou ako pri litroch. S jedným litrom farby totiž zamaľujete väčšiu plochu ako s jedným kilogramom (1 liter = cca 1,24 kg).

Pri maľovaní povrchu v novostavbe, ktorý je len omietnutý, budete potrebovať penetračný náter a dve vrstvy interiérovej farby na steny (pri sadrokartónovom podklade dokonca tri až štyri vrstvy)
Pokiaľ chcete zmeniť odtieň steny v novostavbe natretej základnou bielou farbou, postačia dve vrstvy novej interiérovej farby. Ak však nemáte istotu, či stavbári použili pred maľovaním penetráciu, tak penetráciu preventívne naneste.

Kvalitné podklady, ktoré už sú nafarbené dvomi až tromi vrstvami interiérovej farby, nie je potrebné penetrovať. Vrchný náter sa bez problémov chytí aj na takýto povrch. Ak sa ale chystáte maľovať menej súdržný podklad, penetráciou ho najprv spevnite a potom maľujte.

Pokiaľ sa farba viditeľne olupuje alebo máte informáciu o tom, že stena už bola tri až štyrikrát maľovaná, je nutné starý náter zoškrabať. Po oškrabaní upravte nerovnosti na povrchu jemnou sadrovou omietkou, vyrovnávacou hmotou či bežnou stierkou, ktorú následne napenetrujte a potom maľujte.

Aké príslušenstvo sa vám zíde k maľovaniu?

Rýchla odpoveď
Určite budete potrebovať materiál na zakrytie okien, podláh či nábytku, užitočné sú tiež maliarske pásky na jeho prichytenie a, samozrejme, valec alebo štetec. Nezabudnite na mriežku na valček, maliarske vedro a prípadné ochranné oblečenie.

Podrobnejšie vysvetlenie
Na zakrývanie vám poslúžia klasické mikroténové fólie, igelitové fólie či vlnité papierové lepenky na zem. K dispozícii sú aj špeciálne fólie na dvere zo zipsom, cez ktoré môžete bez problémov prechádzať, alebo maliarske fólie na okná, ktoré aj bez pásky priľnú na sklo a po použití ich stačí odlepiť.

Existujú dva druhy maliarskych pások – papierové a plastové. Papierové pásky sa hodia na krátkodobé maliarske práce. Keďže nemajú výnimočnú lepivosť, vydržia maximálne 3 až 5 dni a potom sa odliepajú. Plastové pásky sa hodia na chúlostivé povrchy ako sklo alebo plast a vydržia 30 až 180 dní. Oceníte ich preto pri dlhodobejších prácach.

Na maľovanie väčších plôch sa odporúča používať valce, na menšie vám postačí aj štetec. Maliarske valce vyberajte podľa hustoty náteru, štruktúry povrchu. Čím hladší povrch, tým kratšie by mali byť vlákna na valci. Ak je farba riedka, na dlhších vlasoch sa lepšie udrží a nebude stekať. Na maľovanie stropu využite teleskopickú tyč na valec.

Ako často treba maľovať steny v interiéri?

Rýchla odpoveď
V ideálnom prípade by to malo byť každých päť rokov, no slovenské domácnosti obnovujú farby na stenách približne každých 10 rokov.

Podrobnejšie vysvetlenie
Zmena farby alebo obnova náteru by nemala byť len estetickou záležitosťou, ale aj hygienickou. Na stene sa totiž v priebehu rokov zachytávajú nečistoty, baktérie a vo vlhkejšom prostredí sa na nej tvoria aj plesne. Pokiaľ chcete predĺžiť životnosť náteru, môžete tiež zvoliť špeciálny náter. Napríklad protiplesňové do miestností s vyššou vlhkosťou ako sú kúpeľne či kuchyne. V ponuke sú aj antibakteriálne farby, ktoré sú vhodné napr. do zdravotníckych zariadení, ale aj do izieb alergikov.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk