Ako vymaľovať detskú izbu? Inšpirácie + tipy a triky

dieťa s farbami na dlaniach

Farba na stenách v detskej izbe môže ovplyvniť nálady dieťaťa a atmosféru celej domácnosti. Pre deti by mala byť ich izba vlastným útočiskom, miestom na hru ale aj na oddych. Ak sa chystáte prekvapiť svoje deti novou izbou, dôkladne zvážte výber farieb. Ktoré farby sú vhodné do detských izieb?

Ako vymaľovať detskú izbu?

Dôležitým faktorom pri výbere farieb je psychologické hľadisko. Farby ovplyvňujú našu kreativitu, spokojnosť a harmóniu. Psychológia farieb rozdeľuje farby na základe ich účinkov: tlmenie či povzbudenie aktivity. Fialová alebo modrá pôsobia na náš mozog upokojujúco. Farby ako žltá či oranžová zas podnecujú deti k hrám a aktivitám.

Pri výbere farby v miestnostiach sa rozhodujeme podľa toho, či ide o dennú alebo nočnú časť bývania. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že denné miestnosti by mali byť žiarivé a presvetlené. Vhodnými farbami sú preto oranžová, žltá či výraznejšie farby. V nočných častiach bytu, ako je spálňa či hosťovská izba je lepšie zvoliť tlmené farby ako zelená, modrá či béžová.

TIP: Ako na poriadok v detskej izbe

Farby do detskej izby: ako vybrať tie správne?

Detská izba má však množstvo úloh. Izbička slúži na hranie, tvorenie, zábavu ale aj na upokojenie a spánok. Izbu môžete preto vymaľovať jednou farbou alebo ju opticky rozdeliť na dve časti. Jedna časť izby bude reprezentovať oddych a spánok.

Tip ako zrenovovať nábytok do detskej izby nájdete tu.

Steny pri posteli by mali byť v studených odtieňoch fialovej alebo zelenej. Ako dekoráciu môžete použiť aj plagáty alebo nálepky na stenu s motívom hviezdičiek alebo mesiaca, ktorý bude symbolizovať čas na spánok. Aktívna časť, určená na hranie, bude vymaľovaná sýtejšími odtieňmi farieb. Na stenu žiarivej farieb umiestnite poličky s knižkami a hračkami, na podlahu položte koberec, ktorý bude slúžiť na hranie.

farebná detská izba so stanom, kobercom a poličkou

rôzne odtiene farieb dulux

Pre podporu pozornosti pri hrách a učení sa sú vhodnými farbami do detskej izby studené tóny farieb. Farby na stenách by nemali pôsobiť rušivo. Príliš veľa stimulov v detskej izbe môže pôsobiť rušivo.

Priveľký podiel červenej či sýtožltej môže rozptyľovať od činností. Príroda pôsobí (nie len) na deti relaxačne a harmonicky. Skvelou voľbou sú preto aj prírodné farby ako béžová či pastelovo zelená, prípadne svetlo modrá. Ak chcete steny v izbe oživiť, môžete s pomocou šablón, namaľovať na stenu stromy alebo prírodné motívy, prípadne rozprávkové motívy a vzory.

Biela je tiež vhodná farba do detskej izby, no čakajte opätovné premaľovanie stien vo veľmi krátkej dobe. Zaujímavou alternatívou obyčajnej bielej steny je multifunkčná tabuľa. Stenu jednoducho vyfarbite farbou Sketchpaint a deti si môžu maľovať po stene celý deň.

Kresliacu/popisovateľnú stenu si môžete vytvoriť aj svojpomocne a to v základných farebných prevedeniach biela a čierna. V ponuke sú však aj farebné tabuľové farby alebo transparentné popisovateľné laky, ktoré zachovajú viditeľný farebný podklad steny.

Ako vymaľovať detskú izbu pre chlapca?

Vkus detí, ako chlapcov, tak aj dievčat, sa mení veľmi rýchlo. Zvoľte preto neutrálnu základnú farbu, ktorá sa bude môcť prispôsobiť jeho meniacemu sa vkusu. Zistite, aké sú obľúbené farby chlapca, pre ktorého sa chystáte maľovať detskú izbu a vyberte svieži, svetlý odtieň danej farby.

Hravé dekorácie chlapčenskú izbu pekne oživia. Využite šablóny alebo nálepky na stenu na pridanie kreatívnych prvkov, ktoré budú ladiť s jeho osobnosťou a záľubami, napríklad autá, zvieratá alebo vesmírne motívy.

Ako vymaľovať detskú izbu pre dievča?

Pri vymaľovaní detskej izby pre dievča zvoľte farby, ktoré odrážajú jej osobnosť a záujmy a rozhodne sa neobmedzujte na tradičné ružové odtiene. Overte si, či má dievča obľúbené témy alebo motívy, a zvažte ich zakomponovanie do dizajnu, napríklad prírodné motívy, hviezdy alebo obláčiky. Pastelové odtiene fialovej, korálovej alebo tyrkysovej môžu vytvoriť príjemnú atmosféru.

Šablóny a nálepky na stenu môžu pridať kreatívny dotyk, ako sú kvety, motýle alebo zvieratká. Ako aj v prípade izby pre chlapca, zvážte odolnejšie a ľahko umývateľné farby.

Maľovanie detskej izby zvládnete aj svojpomocne

S prvými jarnými lúčmi slnka sa objavujú trhliny, nečistoty a mastnoty na stenách. Steny v detskej izbe zvládnete vymaľovať aj bez pomoci odborníka. Predtým, než začnete so samotným maľovaním, odstráňte z izby nábytok, podlahy zakryte igelitom a prilepte lepiacou páskou.

TIP : Ako zostrojiť jednoduché drevené boxy do detskej izby nájdete tu.

Prezrite si kvalitu stien, aby ste prípadné nedokonalosti vedeli zastierkovať a vybrúsiť do hladka. Pred maľovaním ošetrite steny penetračným náterom. Po zaschnutí je možné aplikovať farbu. Steny nechajte starostlivo vysušiť. Vždy si však prečítajte postup a informácie uvedené na etikete produktu. Na maľovanie si zaobstarajte kvalitný valček a štetce. Ak si neviete vybrať tú správnu farbu z farebnej palety, skúste si ju nechať namiešať.

Maľovanie na stenu: nenechajte steny prázdne

Inšpirácie pre maľovanie na stenu do detskej izby možno nájsť na dizajnových blogoch, sociálnych sieťach ako Pinterest či Instagram, alebo v špecializovaných blogoch a magazínoch o interiérovom dizajne. Mnoho rodičov tiež čerpá nápady priamo z obľúbených kníh, filmov alebo postáv ich detí.

Medzi obľúbené vzory patria motívy zvierat, veselých postavičiek, vesmírne témy, rôzne krajiny alebo abstraktné geometrické tvary. Výber správneho motívu by mal odrážať osobnosť a záujmy dieťaťa, aby sa v izbe cítilo pohodlne a šťastne.

Zdroje obrázkov: Pexels.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk