Maľovanie stien v spálni: Vyberte si ten najkrajší odtieň

spálňa s modrými stenami a žltým nábytkom

Spálňa je miestom, kde hľadáme útočisko, relax a regeneráciu po náročných dňoch. Farby a tóny, ktoré si zvolíme pre tento priestor, môžu výrazne ovplyvniť našu náladu a kvalitu spánku. Vymaľovanie spálne sa teda nemusí týkať len estetického výzoru, ale aj celkového pocitu pohody a harmónie. Ako teda vybrať správnu farbu a techniku maľovania stien v spálni?

Pri výbere správneho odtieňa farby stien treba zohľadniť viacero aspektov, najmä svetelné podmienky alebo veľkosť miestnosti. V tomto článku vám prinášame tipy a triky, ako vymaľovať spálňu tak, aby ste v nej našli svoj vlastnú oázu mieru.

Plánujete si vymaľovať spálňu, no neviete ako začať? Ste tu správne. Čerstvá maľovka je nenahraditeľná. Zakryje nedostatky, šmuhy či trhliny na stene, zmení vzhľad celej miestnosti a často i zútulní priestor. Taktiež môžete vyskúšať nové farebné kombinácie. Budete mať dobrý pocit nielen z toho, že ste skrášlili svoju spálňu, ale aj z toho, že ste to zvládli svojpomocne a bez pomoci odborníka.

Výber farby do spálne: zvoľte upokojujúce odtiene

Každý z nás má obľúbenú farbu ako aj tie, ktoré v človeku vyvolávajú pocit diskomfortu. Steny predstavujú najväčšiu plochu miestnosti, a preto je dôležité vyberať ich farbu poctivo.

Teplé farby spálne, orientovanej na sever

Vo všeobecnosti platí, že teplé farby priestory prehrejú, zatiaľ čo studené farby priestor ochladzujú. Odborníci preto odporúčajú vyberať farby na steny ako je žltá, oranžová, červená či ružová do spální, ktoré sú orientované na severnú stranu. Tieto farby priestor nielen zahrejú, ale aj zútulnia.

Studené farby do spálne, orientovanej na juh

Naopak, ak je vaša spálňa orientovaná na juh, budú sa v nej skvelo vynímať farby ako modrá, fialová či zelená. Studené farby môžu pomôcť neutralizovať prebytok priameho slnečného svetla, ktorý vstupuje do miestnosti, a vytvárať tak jemnejšie a príjemnejšie prostredie. Môžu tiež vyvolať pocit ochladenia, čo prispieva k pocitu väčšej pohody, najmä v horúcich letných mesiacoch.

Aké farby do spálne zvoliť, ak je menších rozmerov?

Ak je vaša spálňa jedna z tých menších, vyhnite sa tmavým farbám. Tie totiž opticky zmenšujú priestor. Neznamená to, že musíte nutne siahnuť po bielej. Odtieňov a farieb v ponuke je skutočne veľa. Voľte však zo svetlejších farebných odtieňov. Ak sa radi hráte s farbami, možnosťou pre vás môže byť použitie kontrastnej farby na podlahe alebo na doplnkoch, ako sú obliečky, vankúše, deky či periny.

Ak nemáte v spálni dostatok svetla, pamätajte na pravidlo, že teplé farby stien miestnosť opticky prehrejú a naopak studené farby ju schladia. V prípade tmavej spálne bude teda ideálnou voľbou bledomodrá, biela či svetlozelená.

Ako vymaľovať strop v spálni, ak je nízky?

Ak máte v spálni nízky strop, natrite ho bielou alebo veľmi svetlou farbou na stenu. Na steny použite tmavšie odtiene rovnakej farby. Pomôcť môžu tiež vodorovne nanesené pásy, ktoré miestnosť opticky rozšíria. Pri farbách stien je lepšie voliť matnú pred lesklou. Lesk však paradoxne opticky zväčšuje priestor. Lesklé materiály preto môžeme použiť napr. pri nábytku.

Príprava spálne na maľovanie stien

Ak ste si už zvolili farby do spálne, je načase pristúpiť k samotnému maľovaniu. Ešte predtým je však potrebné celú miestnosť dôkladne pripraviť. Predídeme tak pomaľovaniu nábytku a plôch, ktoré natierať nechceme.

Ľahší nábytok a veci, ktoré zvládneme odniesť, môžeme presunúť do vedľajšej miestnosti. Väčšie veci, ako napríklad skrine alebo posteľ, zakryjeme krycou fóliou, aby sa nezašpinili. Podlahu je vhodné zakryť papierom vo forme krycieho papiera alebo vlnitej lepenky, ktoré sú vhodné na podlahy. V ponuke je aj trvácnejšia krycia textília nazývaná krycie rúno, ktorá je ešte odolnejšia ako krycí papier a dá sa použiť viacnásobne.Vďaka tomu na zemi nezanecháme vyšplechnuté farby ani farebné odtlačky topánok. Na lišty a vypínače použijeme maskovaciu pásku.

nádoby s farbami na stenu

Štetec či valček na maľovanie?

Ak ste miestnosť ešte nikdy nemaľovali a nemáte skúsenosti ani so štetcom ani s valčekom, prinášame vám prehľad rozdielov medzi nimi. V dnešnej dobe nájdete všetky možné veľkosti a tvary štetcov. Je len na vás, ktorý si vyberiete. A budete natierať väčšiu stenu, určite oceníte širokú plochu záberu. Naopak, v rohoch a na citlivých miestach okolo dverí či vypínačov vám zas dobre padne tenší štetec, ktorým poľahky natriete všetky zákutia.

Keď sa ale chystáte maľovať celú izbu, rozhodne vám prácu a čas ušetrí maliarsky valček. Manipulácia s ním je totiž jednoduchšia ako pri obyčajnom štetci, vďaka čomu budete pracovať rýchlejšie a pohodlnejšie. Nezáleží na tom, či ste profesionál alebo začiatočník. Ak chcete mať stenu s hladkým povrchom, siahnite po valčeku s kratšími vláknami. Ak zvolíte hrubší valček s dlhými vláknami, docielite na stene výraznejšiu štruktúru.

Čistenie a penetrácia steny

Keď sme si celú miestnosť dôkladne pozakrývali, upriamime pozornosť na stenu. Pred maľovaním stenu zbavíme všetkých nečistôt, nerovností a starej farby, ktorá sa odlupuje. Viditeľné praskliny a trhliny ošetríme maliarskym tmelom. Ďalším dôležitým krokom je penetrácia.

Penetračný náter má za úlohu nielen spevniť povrch ale aj vyrovnať nasiakavosť podkladu. Vďaka tomu bude nová farba lepšie držať na stene a eliminuje sa vznik škvŕn. Zo steny sa tak razom stane homogénny povrch pripravený na natretie.

Maľovanie stien v spálni – postup

Ak ste už upratali a prikryli nábytok, naniesli sme penetračný náter, vybrali farbu a všetky potrebné pomôcky, môžeme začať natierať. Ako prvý natrieme strop. Postupujeme od okien do stredu a pozorujeme, či je farba nanesená rovnomerne a či sú prekryté spoje. Ak sa vám zdá náter príliš hustý na aplikáciu, tak je možnosť si ho trochu nariediť. Ak to výrobca odporúča, tak sa treba držať hodnôt pre riedenie aké uvádza v návode výrobku.

farba a pomôcky na maľovanie stien

Rada odborníka

Skúste pri prvom nátere využiť štetec. Vďaka nemu sa farba lepšie vpije do steny. Pri ďalších vrstvách môžte využiť valček a celú plochu tak rýchlo vymaľovať. Počas maľovania môžete štetec s valčekom kombinovať. Dosiahnete tak vyššiu efektivitu a rýchlejší výsledok.

Keď je prvý náter úplne suchý, nasleduje druhý náter. Je dôležité, aby bola prvá vrstva farby celkom suchá, aby ste zabránili jej stieraniu alebo poškodeniu. V závislosti od typu farby a podmienok v miestnosti to môže trvať od niekoľkých hodín do celého dňa.

Dôkladne premiešajte farbu, aby ste zabezpečili rovnomerné zloženie a konzistenciu. Začnite maľovať znovu strop, rohy, okolie okien a dverí pomocou štetca alebo malého valčeka. Potom použite väčší valček na maľovanie väčších ploch steny. Snažte sa nanášať farbu rovnomerne, aby ste dosiahli jednotný vzhľad.

Nechajte druhý náter úplne vyschnúť podľa odporúčaní výrobcu. Ako pri prvom nátere, dajte pozor, aby ste sa nedotýkali alebo nemaľovali stenu, kým nie je úplne suchá.

Tapeta do spálne – áno či nie?

Ak stále nie ste úplne spokojní s odtieňom farby, ktorú ste vybrali, dajte šancu tapete. Tie síce boli populárne najmä v minulosti, no opäť sa vracajú do módy. Ich výhodou je, že ak sa vám znepáčia, môžete ich dať ľahko dole. Do spálne sa hodia klasické, neagresívne tapety, ktoré svojou prítomnosťou zútulnia izbu. Siahnuť môžete po jemných vzoroch, prírodných tapetách či kvetinových potlačiach. Rozhodnúť sa však môžete aj podľa farby, ktorú ste vybrali do spálne a tak skvelo zladiť tóny v celej miestnosti.

TIP: Výber doplnkov môžete kombinovať s farbami vašich stien, vytvorí to príjemnú atmosféru v samotnej miestnosti. Rám postele, obrazy a nábytok sa pokúste mať v rovnakých farbách či podobnom materiáli. Vankúše a obliečky vyberajte v neutrálnych farbách, poradíme vám ako vybrať správnu veľkosť obliečok. Prehozy a dekoračné vankúše môžete taktiež zladiť s farbami miestnosti.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk