ETERNAL lak na betón: Novinka s výnimočnými vlastnosťami


ETERNAL lak na betón je vhodný do interiéru aj exteriéru

Nový bezfarebný podlahový lak je splnený sen všetkých moderných majstrov. ETERNAL lak na betón otvára dvere novej generácii podlahových náterov. Jeho všestranné a jednoduché použitie a výborné vlastnosti dodajú vašim podlahám úplne nový rozmer ochrany a odolnosti.

V článku vám predstavíme výnimočné vlastnosti tejto novinky na trhu, akými sú napríklad zvýšená odolnosť proti poškodeniu, extrémna ochrana podláh a mimoriadne jednoduchá údržba. Dozviete sa aj, na ktoré povrchy ho môžete použiť a ako to urobíte čo najefektívnejšie.

Čo je ETERNAL lak na betón

V dnešnej dynamickej dobe treba vedieť udržať krok s rýchlo sa vyvíjajúcou spoločnosťou. A preto ETERNAL lak na betón dobíja trh ako absolútne revolučná novinka pre tých, ktorí sa neboja skúšať nové veci a žijú hektickým životom. Pokrokové odolné zloženie mu zabezpečilo prvenstvo na stredoeurópskom trhu. Nová generácia podlahových náterov tak prichádza s ešte lepšími chemickými vlastnosťami a zvýšenou odolnosťou proti poškodeniu.

ETERNAL lak na betón a jeho jedinečné vlastnosti

ETERNAL lak na betón je bezfarebná náterová hmota na betón a ďalšie minerálne podklady s výnimočnými chemickými a mechanickými vlastnosťami. Ide o nízko viskózny lak na báze α-silánom modifikovaného polyéterického spojiva a špeciálnych aditív. ETERNAL lak na betón v porovnaní s epoxidom disponuje UV filtrom, takže farba podlahy nevybledne. Ktoré ďalšie vlastnosti robia ETERNAL lak na betón výnimočným?

Bezfarebný ETERNAL lak na betón chráni podlahy pred poškodením

Jednou z popredných vlastností ETERNAL laku na betón, ktorú si zamiluje každý pedantný majster, je schopnosť hlbokého prieniku do podkladov. Vďaka tomu chráni lakované povrchy proti väčšine mechanických a chemických poškodení. Betón sa totiž namáhaním znehodnocuje a vznikajú na ňom menšie či väčšie trhliny a praskliny. Ochranná vrstva laku však predlžuje jeho životnosť. Betón sa tak začína rozkladať omnoho pomalšie a neskôr. A to vám určite ušetrí nemalé peniaze potrebné na jeho neskoršiu opravu.

ETERNAL lak na betón s UV filtrom má vysoké protišmykové vlastnosti

Odolný lak proti ohňu a extrémnym teplotám

ETERNAL lak na betón má extrémne vysokú odolnosť proti ohňu a vysokým teplotám. Zaschnutý náter je nehorľavý, a preto nad ním môžete bez problémov zvárať či brúsiť. Odletujúce iskry mu neublížia. Na druhú stranu ho nepoškodia ani posypové soli počas zimných období.

ETERNAL lak na betón a jeho vysoká odolnosť proti znečisteniu

ETERNAL lak na betón vytvára sieťovaním so vzdušnou vlhkosťou lesklý, transparentný a najmä tvrdý film s vysoko protišmykovými vlastnosťami a mimoriadne ľahkou údržbou.

Pri testoch odolnosti znečistenia v porovnaní so silikátovými impregnáciami a impregnáciami na báze silanov, ETERNAL lak na betón priam exceloval. Z porovnávaných vzoriek sa napríklad červené víno, káva, kola, olej, atrament, benzín, nafta alebo použitý olej cez tenkú vrstvu laku do betónu vôbec nemajú šancu dostať. Na umytie zvyškov na povrchu lakovanom týmto spôsobom stačí obyčajný čistiaci prostriedok a hadica s vodnou hlavicou alebo obyčajný mop. Podlahu tak udržíte čistú aj po tom, čo na ňu kvapnú rôzne omáčky a oleje napríklad v reštaurácii alebo počas víkendovej rodinnej grilovačky.

Lak na podlahu šetrný k životnému prostrediu

V dnešnej dobe sa kladie mimoriadny dôraz na ochranu životného prostredia. Preto je dôležité podotknúť aj to, že ETERNAL lak na betón bol vyrobený s ohľadom na šetrenie životného prostredia. Má nízky obsah prchavých organických látok (VOC) a je odolný voči chemikáliám, ktoré cezeň nepresiaknu do betónu a následne do pôdy. Ide napríklad o prípady čerpacích staníc a škvŕn na betóne v okolí čerpacích hlavíc. Tieto tak cez vrstvu laku nebudú mať šancu preniknúť hlbšie.

Kde môžete použiť ETERNAL lak na betón

ETERNAL lak na betón je vhodný na leštené a neleštené betónové podlahy a ďalšie minerálne podklady

Inšpirácia: Použitie betónu v interiéri - betónová stierka, betónový nábytok aj podlaha. Medzi výhody betónovej stierky patrí, že ňou možno odstrániť vady zo steny, má širokú variabilitu farieb a najmä - je použiteľná na takmer všetky dostupné povrchy, či už drevo, omietku, sadrokartón. Najlepšie vynikne v kombinácii s drevom. Pozrite si fotogalériu.

Lak môžete použiť aj na betónové schody a exteriér. Farba je veľmi vhodná aj na betón do garáže.

Upozornenie

Pokiaľ chcete natrieť lak na betón do pivnice, pozor na vlhkosť. Pokiaľ bude príliš vysoká, môže sa stať, že bude lak schnúť dlhšie, alebo nezaschne vôbec.

Minerálne podklady vhodné na použitie ETERNAL laku na betón sú:

  • mramorové podklady
  • betónové dlaždice
  • kamenné dlaždice
  • betónové obklady
  • obklady z prírodného kameňa

ETERNAL lak na betón je možné aplikovať aj na epoxidový lak, ktorý odporúčame pred náterom jemne prebrúsiť a následne vysať vysávačom. Lak nie je vhodné nanášať na kovy.

Aplikovanie ochranného laku na betón

Každý moderný domáci kutil si rád svoje podlahy natrie sám. No každému sa omnoho lepšie pracuje s ľahko aplikovateľnými nátermi.

Príprava podkladu na lakovanie

Predtým, než začnete nanášať lak na betónové podlahy, je dôležité sa pripraviť. Natieraný povrch musí byť čistý, suchý, pevný (s pevnosťou v ťahu minimálne 1,5 MPa), vyrovnaný, očistený od voľných mechanických častíc a starých náterov a odmastený – napríklad ETERNAL odmasťovačom. Povrch by taktiež nemal byť vlhký alebo mokrý. Zvyšková vlhkosť podkladu by mala byť nižšia ako 10 %.

Nanášanie laku na betón

Po príprave povrchu sa môžete pustiť do jeho natierania. ETERNAL lak na betón nanášajte štetcom s umelým vláknom, valčekom s krátkym vlasom alebo pomocou striekacieho zariadenia, inak by sa vám na povrchu mohli tvoriť vzduchové bubliny. Nejde o vodou riediteľný lak, a preto ho nerieďte, aplikujte ho rovno v dodanej konzistencii.

Na dokonalé prekrytie budete potrebovať 2 tenké vrstvy laku. Nedávajte viac vrstiev či väčšiu hrúbku ETERNAL laku na betón, ako je odporúčané. Pri aplikácii každej vrstvy pritom spotrebujete iba 50 g laku na m². Snažte sa robiť vrstvy čo najtenšie, pri hrubých vrstvách sa totiž predlžuje doba vytvrdenia, povrch je mäkší a môže časom popraskať. Nezľaknite sa, pokiaľ bude prvá vrstva náteru mierne fľakatá. Ide iba o základnú, penetračnú a impregnačnú vrstvu laku na betón, ktorá má za účel uzavrieť podklad. Druhá vrstva lak krásne zjednotí a vytvorí tak uzavretý jednoliaty povrch.

Záver lakovania a schnutie

Pri teplote nad 15 °C lak zasychá už po 30 minútach od nanesenia. Pri schnutí laku dbajte na dostatočné vetranie miestnosti aspoň 2 hodiny po jeho aplikácii. Pri tomto procese sa totiž uvoľňuje do ovzdušia etanol a metanol. Po ukončení prác náradie umyte technickým benzínom alebo inými rozpúšťadlami na podobnej báze.

Veľkou výhodou ETERNAL laku na betón je aj to, že ním môžete natrieť aj nie celkom vyzretý betón. Táto vlastnosť šetrí drahocenný čas toho, kto s ním pracuje. Väčšinou sa na náter požaduje vyzretie minimálne 28 dní, avšak za predpokladu, že vlhkosť betónu nepresiahne maximálnu prípustnú vlhkosťou pre náter. Zbytok vody uzavretý v betóne nesmie byť preň kritický. V prípade ETERNAL laku na betón môžete po upravenom povrchu chodiť už po 24 hodinách od nanesenia druhého náteru, zaťažiť ho môžete už po 7 dňoch.

Samozrejme, aj ETERNAL lak na betón sa po čase (cca 5 rokov v závislosti od podmienok používania povrchu) môže opotrebovať, aj keď vydrží o niekoľko rokov dlhšie ako obyčajný protiprašný náter na betón. V tom prípade je oprava poškodeného laku alebo škrabancov na laku veľmi jednoduchá - povrch umyjete a pretriete iba 1 vrstvou laku. Navyše, v porovnaní s epoxidovou farbou na betón vychádza táto voľba stále približne o 30 % lacnejšie.

Upozornenie

ETERNAL laky na betón nie sú schválené pre styk s potravinami a pitnou vodou, preto sa ich kontaktu radšej vyvarujte. Viac informácií si prečítate v karte bezpečnostných údajov pre ETERNAL lak na betón.

Nanášajte ETERNAL lak na betón na čistý, suchý, pevný a jednoliaty povrch

Balenie ETERNAL laku na betón

U nás vo Farlesku si môžete objednať 1 kg alebo 2,5 kg balenie laku za veľmi priaznivú cenu vzhľadom k jeho vlastnostiam. Jednokilovým balením tak pri 2-vrstvovom nátere natriete plochu o veľkosti až 250 m². Do začiatku používania skladujte lak na betón v originálnej nádobe pri teplote 5 až 25 °C. Technické údaje si môžete prečítať v technickom liste ETERNAL lak na betón.

Ak sa práve chystáte na nákup ETERNAL laku na betón, prezraďte nám, čo sa ním chystáte natrieť? Máte s ním už predchádzajúce skúsenosti? Ako ste zatiaľ spokojný? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk