Ochrana dreva: Impregnácia + triky pre najdlhšiu životnosť

drevená stolička za masívnym dreveným stolom

Teplé tóny, štruktúra, letokruhy – drevo podľa zvoleného typu ponúka širokú paletu zaujímavých tvarov, ktoré dokážu zútulniť každý kút našich obydlí. Svoje využitie si drevo nájde v exteriéroch aj v interiéroch, ako funkčný doplnok alebo dekorácia. Aby sme použité drevo nemuseli meniť každú sezónu, či v lepšom prípade dekádu, je nutné zamyslieť sa nad ochranou dreva a ako tento materiál zodpovedne ošetriť.

Ak chceme, aby nám drevo vydržalo čo najdlhšie, je dôležité dodržiavať osvedčené a vyskúšané postupy. Drevo časom prirodzene podlieha skaze. Aby ste ho v čo najväčšej miere ochránili, je potrebné použiť na to kvalitné prostriedky. Prečítajte si náš blog, ktorý vznikol v spolupráci s partnerom Helios.

Ochrana dreva v exteriéri: aké nástrahy číhajú na drevený materiál?

Ak hovoríme o dreve použitom v exteriéri, najčastejšie naň vplývajú tieto vonkajšie faktory:

  • voda
  • vietor
  • slnko
  • hmyz.

Asi najhoršími zo spomenutých sú v tomto prípade voda a hmyz. Podľa funkcie dreveného prvku môže voda nielen esteticky znehodnotiť materiál, môže ho dokonca spraviť nebezpečným, ak ide napríklad o nosný stĺp alebo inú časť stavby vplývajúcu na statiku.

Nasiaknuté drevo zmení svoj objem a stáva sa živnou pôdou pre hnilobu. Hniloba zas môže prilákať nevítaných hostí z hmyzej ríše, ktorý dielo skazy zavŕšia. Preto je nevyhnuté ochrana dreva v exteriéri, špeciálne proti týmto hrozbám.

Ochrana dreva proti vode

Na ochranu pred dažďom, vlhkosťou a vodou všeobecne je dobré použiť vodoodpudivé nátery alebo vosky. Tieto produkty zabraňujú vnikaniu vody do dreva a predchádzajú jeho nafukovaniu a praskaniu.

Ochrana dreva proti škodcom

Na ochranu dreva proti červotočom a inému drevokaznému hmyzu, je vhodné používať špeciálne impregnačné prostriedky alebo insekticídy určené na drevo. Pravidelná kontrola dreva a rýchle odstránenie akýchkoľvek známok škodcov môže zamedziť rozšíreniu infekcie a chrániť drevo pred ďalšími škodami.

Ochrana dreva v zemi

Pre aplikácie v zemi je vhodné vybrať tlakové impregnované drevo alebo druhy odolné voči rozpadu, ako je dub. Pred zasadením dreva do zeme je prospešné jeho ošetrenie špeciálnymi impregnačnými prostriedkami proti škodcom a vlhkosti. Dodatočná fyzická izolácia, napríklad pomocou PVC fólií, môže poskytnúť ďalšiu vrstvu ochrany. Na ochranu proti zemnej vlhkosti sa môžu použiť aj vhodné hydroizolačné nátery, ktoré sú určené na náter plôch základov a pod úrovňou zeme.

Impregnácia dreva ako univerzálne riešenie

Impregnácia dreva je hĺbkový spôsob ošetrovania materiálu. Aby bola impregnácia prevedená správne a mala účinok na materiál, drevo by malo byť zdravé, suché a vyzreté. To zaistí, že impregnačný náter bude drevo chrániť dlhodobo. Preto je potrebné povrch na impregnáciu pripraviť.

Je dôležité, aby boli jednotlivé časti dreva vhodne spojené a nevznikali tak miesta, v ktorých sa časom môže usádzať nečistota, hmyz či plesne a drevokazné huby. Ak by malo byť drevo v kontakte so zemou, zalejte ho radšej do betónu. Zabránite tak vzniku nečistôt a následnému znehodnoteniu dreva.

žena renovuje stoličku, ošetruje povrch

Po kúpe dreva sa nehrňte do stavby a konštruovania hneď. Je lepšie nechať drevo aspoň týždeň len tak ležať v miestnosti, v ktorej bude neskôr použité. Vďaka tomu sa prispôsobí vlhkosti v miestnosti a nebude pracovať potom, ako ho použijete. Zmyslom celého procesu teda je, aby drevo bolo dostatočne suché a aby sa stihlo v miestnosti aklimatizovať. Vďaka tomu nebude po použití praskať a pučať.

Na impregnovanie dreva sa využívajú špeciálne impregnačné nátery, ktoré majú biocídne účinky. Chránia drevo pred plesňou, hubami alebo neželanými domácimi miláčikmi ako sú červotoče. Výhodou podobných produktov tiež je, že znižujú savosť dreva. Čo to znamená v praxi? Drevo nie je schopné „vypiť” lazúru a miniete jej menej. Pre vonkajšie použitie sú tieto impregnačné napúšťadlá ideálnym pomocníkom.

Využívanie podobných náterov nie je náročné, no pred ich použitím si vždy svedomito prečítajte etiketu a návod na používanie, v ktorých vás výrobca informuje o tom, ako nakladať s jeho produktom, ktorý ste si zakúpili.

Hlavné zásady pri impregnácii:

  • Drevo impregnujeme len vonku alebo v dobre vetraných miestnostiach.
  • Impregnáciu natierame nahrubo, vďaka čomu sa dostane hlbšie do štruktúry dreva.
  • Po impregnácii drevo ošetrujeme ešte náterom bez biocídov.
  • Ošetrenie dreva olejmi a voskami
  • Drevo ošetrené olejmi alebo voskami si udržiava svoje prirodzené vlastnosti. Vďaka tomu že povrch nie je uzavretý, môže drevo dýchať a tiež sa z neho uvoľňujú vonné silice. Drevo je na dotyk prirodzené a zároveň krásne vonia. Olej a vosk ho však účinne chránia aj pred plesňami, hmyzom, UV žiarením a vlhkosťou. Oleje aj vosky sú šetrné k drevu aj životnému prostrediu. Vďaka svojim vlastnostiam sa oleje a vosky odporúčajú na plochy, terasy alebo iné povrchy dreva, ktoré sa môžu poškodiť odretím.
  • Pred nanášaním každej vrstvy, nielen impregnačného náteru, nezabudnite drevo vyčistiť, zbaviť nečistôt, prípadne nerovností a vysušiť. Ak má drevo odolávať poveternostným vplyvom, vhodné je použiť syntetické napúšťadlá, ktoré ho spevnia a umožnia nanášať naň vodou riediteľné prípravky.

Lazúry prioritne pre ochranu dreva v interiéri

V prípade, že sa chystáte impregnovať alebo ošetrovať drevo nachádzajúce sa v interiéri, nátery s biocídnymi vlastnosťami dobre zvážte. Do interiéru nie sú vhodné a môžu byť až nebezpečné, preto sa pri podobných prácach odporúča využívať na ochranu dreva lazúra bez biocídov.

nanášanie lazúry či laku na drevené dvere

Na čo by ste pri výbere mali prihliadať, je aj druh dreveného materiálu, ktorý chcete ošetrovať. Rozlišujte medzi typickými drevinami z našich geografických šírok a exotickými drevinami, ktoré si niekedy môžu vyžadovať špeciálnu starostlivosť.

Lazúry sú ideálne aj na zvýraznenie kresby dreva. To využijete nielen v prípade interiérov, ale aj exteriérov, ak chcete prednosti dreva zvýrazniť. Do istej miery poskytujú ochranu, pretože spevňujú povrch dreveného materiálu a preto sa odporúčajú použiť na ošetrenie dreva, ktoré treba ochrániť pred jemným až miernym mechanickým poškodením.

Lazúry majú zmysel aj v prípade interiérového nábytku. Vďaka nim môžete zjednodušiť čistenie a údržbu takýchto povrchov, napríklad s neagresívnymi čistiacimi a leštiacimi prípravkami, ktoré nebudú narúšať povrch lazúry.

Okná a dvere treba tiež ošetriť náterom na drevo

Po dostatočnej impregnácii a vyhladení povrchu môžete pristúpiť k nanášaniu farebných vrstiev, výnimkou nie sú ani okná či dvere. Využiť môžete napríklad vodou riediteľné akrylátové farby, ktoré dodajú povrchu hladký efekt.

Podobný typ náterov odporúčame využiť nielen na nové povrchy, ale aj na renovované, pri ktorých vďaka krycím vlastnostiam môžete zakryť nedokonalosti spôsobené opotrebením alebo zubom času.

Špeciálnu ochranu si určite zaslúžia aj terasy, ktoré síce nebudete natierať klasickými akrylátovými farbami, no v prípade, že sa rozhodnete ponatierať drevené prvky v exteriéri, môžete „sfúknuť” viac častí naraz. Využiť môžete prírodný impregnančný náter, ktorý je vhodný na terasové podlahové dosky, ale aj na záhradný nábytok, ktorý musí odolať vplyvom počasia.

TIP: Návod ako si poradiť s vyčistením interiérových dverí nájdete tu.

Čo by ste si mali pripraviť pred ošetrovaním dreva?

Pred tým, než sa pustíte do ošetrovania drevených povrchov vo svojom obydlí, na záhrade alebo na chate, mali by ste si pripraviť niekoľko užitočných pomôcok. V závislosti od toho či budete moriť, impregnovať, alebo len nanášať krycie farebné nátery, nepodceňte ani vhodnú ochranu rúk, dýchania alebo okolitého prostredia.

natieranie dreveného nábytku

Ak sa rozhodnete impregnovať drevené povrchy alebo nanášať krycie vrstvy v interiéri, určite vám poslúži maskovacia páska kombinovaná s fóliou. Najmä v prípade, že sa rozhodnete maľovať drevené časti okien, okenice alebo parapety, táto páska bude neoceniteľným pomocníkom. Kreatívnejší domáci majstri ktorí chcú vniesť do lakovania či krytia aj vzorovanú techniku, môžu využiť aj bežné maskovacie pásky, ktoré sa jednoducho odstraňujú.

Plochý štetec je určite základom pri nanášaní rôznych náterov. Nemusíte sa však obmedzovať len na klasické štetce. V prípade vyšších miest oceníte štetec s predĺženou rúčkou a neprístupné miesta vám sprístupní takzvaný štetec zárohák. Svoje využitie si možno nenájdu v interiéri, no v exteriéri ich určite oceníte.

Pred začiatkom impregnácie dreva alebo nanášania iného typu ochrany drevených povrchov môžete na jeho ošetrenie a zarovnanie využiť aj brúsne huby. Podľa druhu dreva alebo detailov ktoré chcete na povrchu zachovať, odporúčame v niektorých prípadoch využiť radšej jemnejšiu brúsnu hubu.

Ako predĺžiť životnosť dreva?

Vďaka nasledujúcim trikom získate drevené povrchy s nekonečnou živostnosťou. Nepodľahnú škodcom ani vlhkosti.

1. Nechajte ho žiť vlastným životom

Čo sa starostlivosti o drevo týka, často mávame sklony k perfekcionizmu. Či už sa jedná o interiérové, alebo exteriérové drevo, prospeje mu, ak doň budeme zasahovať v čo najmenšej miere. Je prirodzené, že interiérové drevo je opracované do čo najhladšej podoby. Bude predsa v každodennom kontakte s ľuďmi a je preto dôležité, aby bolo hladké na pohľad aj na dotyk. Na druhej strane pri exteriérovom dreve nie je žiaden dôvod na to, aby sme ho detailne obrúsili.

V Škandinávii je dokonca zakázané používať v rámci fasády hobľované a brúsené dosky, ktorých povrch by potom nebol schopný absorbovať tak veľké množstvo náteru, ako v prípade surových, neupravených dosiek. Hlavným problémom prehnaného obrusovania je stenčovanie prirodzenej štruktúry dreva a následné zníženie jeho kvality. Nebrúste teda drevo pre každú maličkosť. Budete sa z neho tešiť dlhšie.

2. Dbajte na kvalitu produktov na povrchovú úpravu

Dôležité je tiež rozhodnúť sa akú povrchovú úpravu chceme na drevo aplikovať. Existuje niekoľko odporúčaných a osvedčených foriem.

Najčastejšie využívanými produktmi v našich zemepisných šírkach sú oleje a vosky na drevo. Do dreva prirodzene vsakujú a zvyšujú tak jeho odolnosť voči vonkajším vplyvom. Sú využívané najmä v exteriéri.

Krycie farby tvoria vždy vrchnú vrstvu a sú nepriehľadné. Napriek tomu však ponúkajú možnosť dodatočnej úpravy dreva.

V prípade že sa rozhodneme pre lazúry, máme istotu, že bude zachovaný prirodzený vzhľad a štruktúra dreva. Existujú dva typy lazúr ktoré si možno zaobstarať. Prvý typ funguje rovnako ako krycia farba, vytvára teda povrchovú vrstvu na dreve. Druhý typ lazúr funguje ako oleje a vosky, pričom vsakuje priamo do dreva.

3. Vyberte si na prácu vhodné počasie

Ak ste sa už rozhodli pre nanášanie náteru dajte si pozor na to, v akom počasí budete pracovať. Ak by ste sa totiž napríklad rozhodli natierať akokoľvek kvalitný náter počas mrazov prípadne na mokré alebo vlhké drevo, výsledok by bol omnoho horší než ste očakávali a navyše by to bola strata peňazí kvôli zničenému laku.

Je možné zachrániť drevo, ktoré už je poškodené?

Ak už drevo bolo napadnuté, je potrebné vykonať sanáciu. Prvým krokom je identifikovať škodcu a zistiť rozsah poškodenia. Následne zvolíme vhodný prostriedok, ideálne s obsahom biocídov.

Pri vážnom poškodení môže byť potrebné časti nábytku nahradiť alebo opraviť s použitím drevených skrutiek, lepidla alebo spojov.

Ak si nie ste úplne istý svojimi schopnosťami a znalosťami spoľahnite sa na pomoc odborníka. Môže vám ušetriť kopu starostí nielen teraz, ale aj v budúcich rokoch, keď si drevo bude vyžadovať starostlivosť. A čo vy, staráte sa o drevo svojpomocne, alebo ho zveríte do rúk odborníkov?

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk