Aký olej na drevo si vybrať? + Praktické tipy na ošetrenie dreva

muž aplikuje olej na drevenú dosku handričkou

Drevo, ako jeden z najstarších a najuniverzálnejších stavebných materiálov, si zaslúži osobitnú starostlivosť, aby mohlo odolávať pôsobeniu času a prvkom. Oleje na drevo sú od nepamäti považované za esenciálne produkty, ktoré napomáhajú zachovať prirodzenú krásu, pružnosť a odolnosť dreva. Tieto oleje nielen že chránia povrch, ale aj prenikajú hlboko do jeho štruktúry, obnovujúc jeho vitalitu a zabezpečujúc dlhovekosť.

Čoraz častejšie sa stretávame prípravkami na ošetrenie a konzerváciu dreva vo forme olejov. Je to nielen nový a trendový, ale aj veľmi efektívny spôsob ochrany dreva. Drevo si zachováva svoju prirodzenosť a štruktúru.

Na rozdiel od lazúrovacích lakov, olej dokonale vsiakne a nevytvorí na povrchu film ako pri lazúrach a tak, na rozdiel od lazúr, nepraská. Obnova olejového náteru je po čase oveľa jednoduchšia, nemusí sa brúsiť popraskaná vrstva. Obnovovací náter sa aplikuje priamo na pôvodný olejový náter.

natieranie dreva štetcom

Aký olej na drevo použiť?

Oleje na drevo sú populárne pre svoju schopnosť chrániť a zvýrazňovať prirodzenú krásu dreva. Rôzne druhy olejov ponúkajú odlišné vlastnosti a výsledky, takže výber správneho produktu závisí od konkrétneho projektu a požadovaných vlastností. Tu je zoznam bežných olejov na drevo:

Ľanový olej

Jedná sa o tradičný olej, ktorý je známy svojou schopnosťou prenikať hlboko do dreva. Ľanový olej na drevo poskytuje hlbokú výživu a zároveň zvýrazňuje prirodzenú textúru a farbu dreva.

Tungový olej

Pochádza z orechov stromu Tung. Je obľúbený pre svoju odolnosť voči vode a rýchle schnutie.

Teakový olej

Osobitne vhodný pre exotické drevené druhy a vonkajšie nábytkové kúsky, pretože je odolný voči vlhkosti, plesni a UV žiareniu.

Dánsky olej

Kombinuje vlastnosti ľanového oleja, lakovej povrchovej úpravy a iných prísad. Je ľahko aplikovateľný a poskytuje pololesklý povrch.

Minerálny olej

Bezinertný olej, ktorý sa často používa na drevené rezné dosky a nástroje, pretože je bezpečný pre potraviny.

Oleje na báze vosku

Kombinujú vlastnosti olejov a voskov, čím poskytujú dreveným povrchom ochranu a zároveň jemný lesk.

Olejové laky

Tieto produkty kombinujú oleje s prísadami, ktoré urýchľujú schnutie a poskytujú tvrdší a odolnejší povrch, než samotné oleje.

Pri výbere oleja na drevo je dôležité zvážiť, aký druh dreva máte, kde sa nachádza (vnútri alebo vonku), a akú úroveň ochrany a vzhľadu chcete dosiahnuť.

Oleje na drevo: balenia a použitie

Balenia výrobkov sú 0,5l, 2,5l, 5l. Priemerná výdatnosť olejov je cca 20 m²/l, závisí od povrchovej úpravy a spôsobu aplikácie. Na trhu existuje množstvo druhov olejov, rozlíšených podľa účelu použitia a zloženia.

My vám predstavíme niekoľko od slovenského výrobcu, ktorý sa venuje výrobou stavebnej chémie a prípravkov na ochranu dreva už takmer 20 rokov.

Olej na drevo Natur

Olej na drevo Natur je prírodný teakový napúšťací olej na drevo do interiéru aj exteriéru.

Tento typ oleja sa používa na nové, ničím nenatreté drevo, napr. drevo domy, altánky, prístrešky a pod. Chráni drevo pred praskaním, deformovaním aj poveternostnými vplyvmi. Vytvára na povrchu vodoodpudivý film a chráni drevo pred UV žiarením.

Oleje sú k dispozícií v rôznych farebných prevedeniach ako bezfarebný, mahagón, teak, pínia a orech.

ALPIN Olej na drevo exteriér

ALPIN Olej exteriér je špeciálny prírodný olej vhodný na rôzne typy drevín (tvrdé, mäkké aj exotické) pre exteriér. Je vyrobený zo zmesi rastlinných modifikovaných olejov na báze tungového oleja bez prídavku syntetických spojív. Olej má výbornú odolnosť voči poveternostným vplyvom, hlboko preniká do pórov dreva. Na povrchu nevytvára súvislý pevný film a tak povrch zostáva paropriepustný. Je dostupný v bezfarebnom prevedení.

Alpin olej renovačný

Renovačný olej na drevo od Alpin je vhodný na konzerváciu a ochranu starších náterov dreva v exteriéri aj v interiéri. Používa sa na ošetrenie a údržbu povrchov už natretých lazúrou, olejom, napúšťadlami alebo moridlom. Prípravok je určený na drevené povrchy ako sú okná, dvere, zárubne, nábytok,…

Olej sa vyrába v bezfarebnom prevedení, takže je vhodný na všetky farebné dreviny.

Alpin olej terasový

je predovšetkým určený na impregnáciu terasového pochôdzneho dreva z rôznych tvrdých exotických či domácich drevín. Taktiež sa môže použiť na ochranu dreva na fasádach budov, balkónov, či nábytku,…

Olej vytvára hodvábny povrch, odolný voči oteru a opotrebeniu. Drevo zvýrazní a zachová prírodnú štruktúru dreva a predlžuje životnosť povrchu.

Aplikácia oleja na drevo krok za krokom

Spôsob aplikácie olejov na drevo sa líši od aplikácie lazúry či laku. Postup je jednoduchý:

  • Olej môžeme aplikovať štetcom, valcom alebo handričkou. Treba nanášať primerané množstvo oleja, aby sa na povrchu nevytvárali stekance.
  • Po 15 – 20 minútach od aplikácie sa nevsiaknutý olej z povrchu utrie suchou a čistou bavlnenou handričkou.
  • Vhodná teplota pre aplikáciu olejov je od 10 až 25 ⁰C. Oleje sú v stave pripravenom na použitie, neriedia sa. Väčšinou sa odporúča aplikovať náter v jednej vrstve, no podľa potreby sa môžu aplikovať aj 2 vrstvy.
  • Rozdiel medzi jednotlivými nátermi by mal byť minimálne 6 hodín, závisí od vyschnutia prvého náteru.
  • Po práci znečistené pomôcky očistite syntetickým riedidlom a handričku namočte do vody.

Oleje sú vynikajúcou možnosťou pre údržbu drevených povrchov pri ktorých chceme zachovať prirodzenú krásu dreva a taktiež sú prírodnou a ekologickou alternatívou ošetrenia dreva. Veríme, že si z našej ponuky vyberiete.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk