Maľovanie bytu: Poznáte význam farieb?

Farba ako nepriamy faktor nálady

O vplyve farieb na človeka sa dočítate vo viacerých typoch literatúry. Venuje sa mu napríklad psychológia farieb aj feng šuej. Sú bežnou súčasťou nášho života, preto môžeme mať pocit, že na nás nemajú žiadny účinok. Vidíme ich v prírode, na ulici, v práci aj v domácnosti. Sú však veľmi dôležité na to, aby sme sa cítili dobre. Čím sú silnejšie, tým väčší vplyv na nás majú. Vo všeobecnosti ich delíme na teplé - aktivizujúce a studené - pokojné. Viete však, akú farbu izby potrebujete práve vy?

Biela

Biela

farba pôsobí na človeka pokojne a vyvážene. Obľubujú ju vyrovnaní, úprimní a sebavedomí ľudia. Je považovaná za farbu čistoty. Očisťuje a uzdravuje telo, preto ju vo veľkom využívajú v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. Pri vhodnej kombinácii doplnkov v byte vyzerá veľmi elegantne. Jednostranné použitie bielej môže v obývačke pôsobiť sterilne a neútulne. Nebojte sa preto experimentovať s farbami doplnkov. Biela stena nechá dokonale vyniknúť zavesené obrazy, maľby a fotografie. Na našom e-shope nájdete množstvo výrobcov, na ktorých portóliu biela farba jednoducho nemôže chýbať. Či už si vyberiete farby PrimalexJUBHelios, máte záruku, že vaše steny budú snehobiele. 

Červená

Červená

je veľmi výrazná farba. Má silný emocionálny náboj, prebúdza životnú energiu, podnecuje razanciu, vášnivosť a pôsobí proti únave. Červená je farba, pri ktorej treba byť opatrný a zvoliť ju vhodne k veľkosti priestoru. V opačnom prípade môže vyvolať úzkosť či agresivitu. Obľubujú ju kreatívni a sebaistí ľudia, ale aj ľudia s prudkou povahou. V kombinácii so šedou, bielou alebo čiernou pôsobí luxusne a slávnostne. Často slúži na oživenie nevýrazného priestoru. Skvelou voľbou budú farby značky Dulux alebo ak hľadáte farbu na kov, tak produkty od výrobcu Chemolak.

 

Ružová

Ružová

je považovaná za farbu priateľstva, pokoja, šťastia a pohody. Vzniká zmiešaním bielej a červenej, pričom zjemňuje účinky oboch týchto farieb. Ružová je farbou lásky, vnútornej čistoty a súcitu. Označuje sa aj ako farba srdca. Výborne pôsobí proti hnevu a samote. Preferujú ju ľudia so sklonmi k romantike a estetike. Pre svoje harmonizačné účinky je dlhodobo používaná v detských izbách a spálňach. 

Sivá

Sivá je neutrálna, príjemná farba, ktorá sa ľahko kombinuje s pestrofarebnými doplnkami. V obľube ju majú rozvážni ľudia. Tí, ktorí vyhľadávajú šedú farbu, sa neboja postaviť zoči voči neúspechu, porážke a kritike. Sivá farba nie je výrazne podnecujúca ani upokojujúca. Vyhľadávajú ju však ľudia, ktorí chcú viesť pokojný život. Tmavý odtieň tejto farby môže predstavovať stiesnenosť, jednotvárnosť, opatrnosť a obavy.

Žltá

Žltá je farbou aktivity, optimizmu a chuti do života. Veľmi priaznivo pôsobí na naše duševné rozpoloženie, povzbudzuje tvorivé myslenie, sebavedomie a kreativitu. Podporuje nervovú sústavu a pamäť. Do miestnosti vždy prinesie dostatok svetla, hrejivý pocit a dobrú náladu. Výborne sa hodí napríklad do detskej izby alebo pracovne. Preferujú ju cieľavedomí a živelní ľudia.

Oranžová

Oranžová

je farbou optimizmu, pozitívnej energie a povzbudenia. Vyvoláva pocit šťastia, podporuje trpezlivosť a blahodárne pôsobí na naše orgány, najmä pľúca, pankreas, slezinu a srdce. Zrýchľuje trávenie a povzbudzuje chuť do jedla, a tak sa hodí najviac do kuchyne a jedálne. Svoje pozitívne účinky vyvolá aj v spoločenských miestnostiach, obývačke a detskej izbe. Obľubujú ju ambiciózni, srdeční a zvedaví ľudia. Sýte odtiene oranžovej pôsobia veľmi dominantne a u citlivejších ľudí môžu vyvolávať nepokoj a úzkosť. 

Zelená

Zelená je jednoznačne farbou prírody, rastlinného života a uzdravovania. Asi každý z nás už počul vetu, že zelená upokojuje. A je to naozaj tak. Má regeneračné účinky, napomáha k upokojeniu mysle a blahodárne pôsobí na nervový systém. Je účinná pri vyčerpanosti a zmierňuje migrénu. Zelená je symbolom pokoja a nádeje. Táto optimistická farba sa skvele hodí do kúpeľne, pracovne, spálne aj detskej izby. Vhodná je aj do hlučných priestorov. Vyhľadávajú ju najmä emotívni a kreatívni ľudia. Zelená pozitívne vplýva aj na vzťahy. Obľubujú ju ľudia, ktorí chcú byť iným prospešní a nápomocní.

Hnedá

Hnedá

je farbou blaha, vyrovnanosti, prirodzenosti a rešpektu. Preferujú ju nekonfliktní ľudia, ale aj tí, ktorí sú vyčerpaní a bez energie. Povzbudzuje racionalitu, mier a zdravú myseľ. Táto farba dokonale vytvorí pocit tepla, útulnosti a bezpečia. Ľudia, ktorí väčšinou volia hnedú, sú pevne spätí s domovom.

Modrá

Modrá

sa označuje ako farba pokoja, harmónie, pohody a odpočinku. Má skvelé fyziologické účinky. Zvyšuje koncentráciu, znižuje rýchlosť dýchania, upokojuje srdečný tep. Pre svoje pozitívne vlastnosti sa hodí najmä do miestností určených k odpočinku a sústredeniu, napríklad do kúpeľne, pracovne, spálne a detskej izby. Naopak, nehodí sa do kuchyne a jedálne, pretože môže potláčať chuť do jedla. Modré tóny väčšinou vyhľadávajú ľudia romantickí, emocionálni a duchovne založení. V interiéri sa skvelé hodí k pestrofarebným doplnkom, kedy rozhodne nepôsobí chladným dojmom. V spojení v bielou, zlatou alebo striebornou pôsobí luxusne a jedinečne. 

Fialová

Fialová farba vzniká spojením modrej a červenej, dvoch pritikladných farieb a energických faktorov. Sýta fialová sa považuje za farbu duchovna, mystiky, mágie, inšpirácie a originality. Bledý odtieň symbolizuje lásku k blízkym a obetavosť. Obľúbená je u malých detí a ľudí introvertných, kreatívnych a senzitívnych. V byte je vhodná najmä do detskej izby.

Tyrkysová

Tyrkysová je farbou priateľstva a náklonnosti. Má pozitívny vplyv na náš organizmus, posilňuje kreativitu, sebadôveru, fantáziu a živelnosť. Vzniká spojením modrej a zelenej farby, pričom v sebe spája všetky ich pozitívne účinky. Odporúča sa ľuďom ktorí sú nesmelí, alebo majú problémy s nadväzovaním nových kontaktov. Tyrkysová farba pripomína more, čo navodzuje pocit príjemnej atmosféry, pokoja a pohody. Odporúča sa najmä do detskej alebo obývacej izby.

Čierna

Čierna sa odjakživa spája so strachom, smútkom, stratou a pocitom beznádeje. Vyhľadávajú ju najmä ľudia sebavedomí, svojrázni, uzavretí a takí, ktorí chcú byť tajomní. Čierna sa na steny v byte štandardne neodporúča, avšak v súčasnosti sa využíva čoraz častejšie. V domácnosti je obľúbená čierna farba, na ktorú sa dá písať kriedou alebo magnetická farba. Veľa čiernej farby spôsobuje u človeka melanchóliu, stiesnenosť a celkovo zle vplýva na telo a dušu.

Farba podľa veľkosti izby

Pri voľbe vhodnej farby do interiéru by ste mali myslieť nie len na význam farieb, ale aj na veľkosť priestoru. Nech má farba akokoľvek dobré účinky, môže na vás zle vplývať, ak ju zvolíte do veľmi malej izby. Za univerzálnu farbu je považovaná biela, ktorá je vhodná do všetkých izieb. Ocenia ju aj tí, ktorí potrebujú priestor opticky zväčšiť alebo presvetliť. Do menších izieb sú vo všeobecnosti vhodné svetlejšie odtiene. S pestrejšími farbami sa môžete vyhrať v priestrannejších miestnostiach a poslúžia tiež ako vhodná doplnková farba, napr. na jednej stene za pohovkou, televízorom alebo za posteľou. Kreativite sa medze nekladú, nezabudnite však na univerzálne pravidlo, že menej je niekedy viac.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk