Lak na podlahu alebo olej: V čom je rozdiel? [Porovnanie]

Lak na podlahu podčiarkne teplo vášho domova

Chystáte sa na opravu parkiet a neviete sa rozhodnúť, či použiť lak na podlahu alebo olej? Alebo vás čaká pokladanie vytúženej novej drevenej podlahy? Pokiaľ si neviete rady, aký typ povrchovej úpravy zvoliť, ste na správnom mieste. V článku vám ponúkame porovnanie dvoch najčastejších ochranných náterov na podlahu – laku a oleja – a ich výhody a nevýhody.

Olej na parkety – základná charakteristika [S príkladmi]

Olej na parkety chráni drevo do hĺbky. Na povrchu parkiet nezostáva žiadny viditeľný ochranný film, drevo je voči vlhkosti a UV žiareniu chránené celkovo. Naolejované drevo pôsobí prirodzene, či už vizuálne, alebo aj na dotyk. Stále môže voľne dýchať, čo sa nedá povedať v prípade ošetrenia lakom. Olej odporúčame použiť najmä na podlahy z tvrdých drevín, ale aj na extrémne zaťažené plochy či do domácností.

Nevýhoda oleja je, že nie je trvácny, a je potrebné ho v pravidelných intervaloch odporúčaných výrobcom obnovovať. Výhodou olejovaných povrchov je však jednoduchá náprava v prípade poškodenia. Poškodené miesto prebrúste, doplňte o vytvrdzovací olej a na záver nechajte vyschnúť. Túto jednoduchú opravu ocenia najmä domácnosti s malými deťmi, ktoré milujú skúmanie nových vecí, alebo s rovnako zvedavými domácimi miláčikmi.

Aké oleje na drevené podlahy poznáme: Čisté a voskové oleje

Oleje na parkety a drevené podlahy by sme mohli rozdeliť na čisté oleje, čiže oleje bez prísad, a voskové oleje. Voskové oleje sa ďalej rozlišujú podľa určenia na univerzálne, ktoré sú vhodné na všetky plochy, a špecifické, vhodné iba pre určité plochy. Môže ísť napríklad o oleje na nábytok, obklady, úpravu drevených parketových podláh či paluboviek. Z tohto dôvodu ich do interiéru odporúčame skôr, ako univerzálne oleje na drevo či klasické terasové oleje.

V exteriéri môžete na drevené terasy, záhradný nábytok, kvetináče a ďalšie drevené plochy použiť oleje s voskom na univerzálne použitie. Avšak siahnuť môžete aj po olejoch určených na konkrétny účel.

Údržba olejovaného povrchu

Olejovaná podlaha nie je náročná na údržbu. Postačí ju pretrieť obyčajnou mydlovou vodou a z času na čas udržiavacím olejom na parkety. Pokiaľ túžite po sviežom vzhľade a farebnej stálosti podlahy aj v prípade priameho dopadu UV žiarenia, odporúčame vám nezabúdať na toto pravidelné ošetrenie parkiet udržiavacím olejom.

Údržba aplikovaného oleja na parkety je mimoriadne jednoduchá

Použitie oleja na parkety so zabudovaným podlahovým kúrením

Prirodzenou vlastnosťou dreva je meniť svoj objem vzhľadom na zmenu vlhkosti vzduchu, ku ktorej dochádza aj pri podlahovom vykurovaní. Vďaka tomu, že je olej napustený v celej štruktúre dreva a nielen na jeho povrchu, nedochádza k jeho popraskaniu, čo by sa mohlo stať v prípade parkiet ošetrených lakom.

Lak na podlahu – základná charakteristika [S príkladmi]

Lak na podlahu je náterová hmota, ktorá vďaka uzavretému filmu vytvára na povrchu parkiet ochrannú vrstvu odolnú voči kvapalinám a UV žiareniu. Cez túto vrstvu neprejde žiadna nečistota a nezažerie sa ďalej do dreva. Podlahový lak vytvára aj hrubý povrchový film, a tak chráni podlahu aj od mechanického opotrebenia a poškodenia samotného dreva.

Čo sa týka životnosti, lakovaný povrch je trvácnejší než olejovaný a netreba ho často obnovovať. Nevýhodou je pracnejšie obnovovanie, či už nutným prebrúsením celej plochy, alebo, pri veľmi zničenom povrchu, úplným vybrúsením z dreveného povrchu. V tomto prípade nie je možné robiť lokálne opravy, takže sa musí pristupovať k oprave vždy ucelenej plochy.

Laky na podlahu

V našej ponuke nájdete jednozložkové a dvojzložkové laky na podlahu. Jednozložkové sú vhodné do menej zaťažených priestorov a dvojzložkové na povrchy s extrémnou záťažou. Vodou riediteľné laky zas vyzdvihujú prirodzený prírodný vzhľad dreva a na rozdiel od rozpúšťadlových lakov starnutím nežltnú.

TIP: Odporúčame vám siahnuť po matnejších odtieňoch, nakoľko na lesklých bude viditeľný každý škrabanček.

Údržba lakovaného povrchu

Údržba lakovaného povrchu je extrémne jednoduchá. Najčastejšie stačí podlahu iba povysávať a pretrieť vlažnou mydlovou vodou. Pokiaľ sa však chystáte na renováciu celej miestnosti, budete musieť prebrúsiť jej celý povrch a ošetriť ho naraz.

Použitie laku na podlahu so zabudovaným podlahovým kúrením

Ak plánujete lakovať parkety, ktoré vo svojich útrobách skrývajú príjemné podlahové vykurovanie, myslite na to, že drevo reaguje na teplo. Použitím laku sa môžu v dôsledku teplého vzduchu vytvoriť škáry medzi jednotlivými lamelami.

Ako na olejovanie a lakovanie podlahy: Oprava parkiet svojpomocne [Návod krok za krokom]

Chystáte sa na rekonštrukciu podláh, alebo ste sa práve nasťahovali do nového bytu či domu a vyberáte si novú podlahu? Pripravili sme pre vás stručný návod ako na to čo najefektívnejšie.

Ručné brúsenie parkiet a tmelenie parkiet

Ešte predtým, než sa pustíte do samotného olejovania či lakovania, potrebujete si povrch parkiet najskôr pripraviť. Rozhodnite sa, či pôjdete na ručné brúsenie parkiet brúsnym papierom, alebo radšej použijete profesionálny stroj na brúsenie parkiet.

TIP: Nikdy nezostávajte so zapnutým strojom na brúsenie parkiet na jednom mieste dlhšie, než je nevyhnutné. Podlahu by ste mohli nenávratne poškodiť. Brúsku veďte plynulým pohybom, nezastavujte sa a nadväzujte na jednotlivé pásy. Akákoľvek chyba pri brúsení sa prejaví až na výslednej povrchovej úprave, takže pracujte precízne.

Ak chcete vybrúsiť povrch do čistého dreva ručne, je potrebné sa najskôr zbaviť všetkých vrstiev laku. Pokiaľ je však pôvodný lak v dobrom stave, postačí ho iba zdrsniť vhodným brusivom. Pri hrubom a strednom brúsení postupujte diagonálne z rohu do rohu miestnosti, u najjemnejšieho finálneho brúsenia proti oknu (alebo inému zdroju svetla). Na prebrúsenie plochy na okrajoch použite valcovú brúsku a ťažko prístupné miesta obrúste okrajovou brúskou.

Po brúsení odstráňte z povrchu vzniknutý prach navlhčenou handričkou alebo vysávačom. Podľa potreby môžete spraviť ešte tmelenie parkiet nanesením tmeliacej hmoty zmiešanej s pilinami z posledného brúsenia.

Lakovanie a olejovanie nových parkiet

Pokiaľ ste sa rozhodli olejovať a lakovať nové parkety, sú nasledujúce riadky určené pre vás. Ak sa však chystáte renovovať staršiu podlahu, pokračujte na časť Oprava parkiet olejovaním a lakovaním v prípade, ak už boli používané.

Oprava parkiet, ktoré boli lakované si vyžaduje dávku trpezlivosti a chuti pracovať

Olejovanie nových parkiet

Olej na parkety najlepšie aplikujete pomocou valčeka s krátkym vlasom. Množstvo náterov bude tak závisieť od toho, koľko podlaha absorbuje. Vyskúšajte to najskôr iba na kúsku podlahy. Jedna vrstva oleja obvykle stačí drevám, ako sú dub či jaseň, dve vrstvy sú ideálne pre buk a javor.

Pokiaľ parkety vyzerajú jednoliato a už nedokážu absorbovať viac oleja, nechajte ich 20 minúť zasychať. Zvyšky oleja zotrite obyčajnou bavlnenou handričkou. Olej potrebuje obvykle cca 16 hodín na kompletné zaschnutie, avšak vždy sa riaďte informáciami na obale.

Výhodou použitia oleja na renováciu parkiet je jeho cena. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať vyššia, v konečnom dôsledku ho nebudete potrebovať také množstvo, ako v prípade laku.

Lakovanie nových parkiet

Po obrúsení a očistení parkiet aplikujte základný lak na parkety, ktorým drevenú podlahu uzavriete a vytvoríte priestor na prichytenie druhej, finálnej vrstvy. Po zaschnutí opäť prebrúste podlahu a odstráňte prachové čiastočky z brúsenia. Nechajte lak dôkladne zaschnúť.

Oprava parkiet olejovaním a lakovaním v prípade, ak už boli používané

Pokiaľ sa chystáte na renováciu staršej podlahy, v nasledujúcich riadkoch nájdete zhrnutie ako na to.

Oprava parkiet, ktoré boli olejované

Postupujte rovnako, ako v prípade olejovania nových parkiet – nasýťte podlahu olejom, až pokým ho bude schopná absorbovať. Následne nechajte 20 minút zaschnúť a zvyšný olej zotrite handričkou. V prípade potreby aplikujte po 16 hodinách druhú vrstvu oleja. Po 24 hodinách sa stáva podlaha priechodnou. Predtým, než ju začnete používať, nechajte jej zopár dní na „adaptáciu“. Plne vytvrdená sa stáva po cca 7 dňoch, avšak šetriť by ste ju mali až 14 dní.

Oprava parkiet, ktoré boli lakované

V prvom rade vám odporúčame urobiť test priľnavosti finálneho laku na už nalakovaný povrch. Prebrúste menšiu plochu v rohu miestnosti brúsnym papierom so zrnitosťou č. 120, aplikujte finálny lak a nechajte ho zaschnúť. Následne sa ho pokúste zoškrabať napríklad hranou mince. Pokiaľ lak drží na podklade, znamená to, že na danú podlahu môžete aplikovať novú vrstvu laku. V opačnom prípade je nutné pôvodný lak najprv odstrániť. Riaďte sa pri tom inštrukciami k brúseniu povrchu na začiatku tohto návodu.

Čerstvo nalakovaná podlaha je obvykle priechodzia už po 12 hodinách od aplikácie poslednej vrstvy laku, avšak treba jej nechať zopár dní na „spamätanie sa“. Opatrne ju zaťažte po týždni či dvoch. Prvé dva týždne by sa podlaha taktiež nemala umývať vodou, čistite ju teda iba vysávačom.

Olej alebo lak na podlahu [Krátke zhrnutie]

Olej alebo lak na podlahu? To je tá otázka...

Voľba medzi olejom a lakom na podlahu nie je jednoduchá a my to chápeme. Každý z nich má svoje klady aj zápory a ideálny náter na podlahu jednoducho neexistuje. Do úvahy by ste však mali brať stupeň zaťaženia podlahy, správnu voľbu materiálu a vaše estetické cítenie. Na záver vám ponúkame prehľadnú tabuľku porovnania oleja a laku na podlahu:

Olej na parketyLak na podlahu
zvýrazní prirodzenú farbu drevavzhľad podlahy môžete prispôsobiť na základe toho, aký lak použijete
po dokončení je podlaha lesklá, svoju prirodzenosť získava časommôžete si zvoliť lesklý, polomatný alebo matný lak
je vhodný najmä pri tvrdých drevináchtvrdé laky poskytujú vynikajúcu ochranu tak na tvrdých, ako aj na mäkkých drevinách
pri oprave stačí postihnuté miesto zbrúsiť a opäť naolejovať, čím sa opravená časť prirodzene napojípoškodené miesto nie je jednoduché opraviť, pretože sa vrstvy nedajú prepojiť
o olejovanú podlahu sa treba pravidelne staraťextrémne jednoduchá údržba

Ako to máte vy u vás doma? Ktorému z týchto dvoch finálnych náterov dávate prednosť a prečo? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti a fotky v komentároch. Možno tým pomôžete vo výbere aj ostatným.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk