Kriedová farba Vintro Chalk Paint: Oživí starý nábytok

Kriedové farby Vintro Chalk Paint

Kriedové farby Vintro Chalk Paint a ich náter sú rýchly a lacný spôsob, ako okamžite vdýchnuť nový život do používaného alebo starého nábytku a iných predmetov v domácnosti. Môže sa taktiež použiť na oživenie sériovo vyrábaného nového nábytku. Po otvorení plechovky farby Vintro Chalk Paint sa presvedčíte, že má mimoriadne hustú krémovú konzistenciu, ktorá sa po dôkladnom premiešaní stane tekutejšou a pripravenou na natieranie.

Niekoľko dôležitých vecí pred maľovaním nábytku

Chcete vytvoriť dramaticky pôsobiace dielo alebo niečo jemnejšie? Hľadáte nový štýl a farby pre vašu izbu? Možno sa vám páči súčasný štýl a možno niečo romantickejšie, napríklad francúzsky vzhľad. Chcete opotrebovaný, patinovaný povrch, viditeľné ťahy po štetci, či hladký povrch? Uvažujete o použití dekupáže alebo maľovaní cez šablónu? Ak hľadáte inšpirácie, štýl a farebné kombinácie nábytku a dekorácií v domácnosti, nájdete ich na sociálnych sieťach Pinterest, Facebook a Instagram.

Popremýšľajte o farbe. Viete, ktorá farba má aký význam? Máme v ponuke vašu obľúbenú farbu alebo si plánujte pripraviť svoj odtieň? Všetky farby Vintro Chalk Paint sú navzájom miešateľné, môžete začať niečím jednoduchým, napríklad zmiešaním bielej farby a inej žiarivej farby, čím získate krásny pastelový odtieň. Ak kupujete viac plechoviek rovnakej farby, kúpte ich z rovnakej dávky, aby sa zabezpečila rovnaká farebná konzistencia.

Konečný povrch natieraného predmetu môže byť ovplyvnený kvalitou použitého štetca. Štetce so syntetickými štetinami sú určené na dosiahnutie hladšieho povrchu, štetce s prírodnými štetinami umožnia dosiahnuť štruktúrovanejší povrch. Kriedové farby na nábytok Vintro Chalk Paint sa dajú taktiež nanášať menším penovým valčekom alebo striekacím zariadením.

Aký bude vrchný náter? Lak vytvára masívnejší vzhľad a umývateľný povrch, zatiaľ čo vosk na kriedové farby poskytuje povrch odolnejší voči stopám po dotyku a umožňuje prirodzené opotrebovanie. Uvažujete o výmene kľučky alebo držadla? Môžete ich buď natrieť rovnakou kriedovou farbou, alebo kontrastnou farbou, čo úplne zmení ich vzhľad.

Maľovanie nábytku s Vintro Chalk Paint

Príprava povrchu na maľovanie starého nábytku

Povrch očistite jemným mydlovým roztokom, aby ste odstránili prach a iné znečistenie. Nechajte úplne vyschnúť. Ak neviete, ako bol predtým nábytok ošetrovaný, umyte ho liehom, aby ste odstránili prípadnú mastnotu alebo silikón obsiahnutý v leštidlách. Odstráňte prípadnú odlupujúcu sa farbu alebo lak. Pre dosiahnutie hladkého povrchu pred náterom farby vyplňte prípadné preliačiny alebo jamky tmelom na drevo, nerovnosti obrúste brúsnym papierom so strednou zrnitosťou a očistite od prachu. Prerážanie starého farbiva sa môže na svetlofarebných povrchoch prejaviť ako oranžové alebo ružové farebné mapy. Ak sa obávate, že by mohlo nastať prerážanie pôvodnej farby, zvyčajne na dubovom a povojnovom úžitkovom nábytku, pred náterom kriedovou farbou ošetrite povrch vrstvou laku Vintro Extreme Lacquer, ktorá po vytvrdnutí zablokuje prerážanie škvŕn, alebo môžete dať vrstvu základnej kriedovej farby Chalk Paint Vintro Primer. Ak plánujete vymeniť kľučky alebo držadlá, alebo ich nechcete natierať, odstráňte ich, čím sa vám bude ľahšie natierať. Pred náterom Vintro Chalk Paint netreba dávať základný náter alebo prebrusovať nábytok.

Vytvorenie hladkého moderného povrchu pomocou kriedových farieb

1. Otvorte plechovku Vintro Chalk Paint a obsah dôkladne premiešajte, aby sa farbivo a ostatné zložky rovnomerne rozptýlili.

2. V prípade potreby riedenia farbu vždy odlejte do inej nádoby, pridajte požadované množstvo vody a dôkladne premiešajte. Kriedová farba Vintro Chalk Paint je trvanlivá farba, a preto odporúčame odliať potrebné množstvo, aby sa znížila pravdepodobnosť kontaminácie celej plechovky, ak by bola otvorená dlhší čas. Pred zatvorením plechovky očistite jej okraj od farby.

3. Plochým štetcom so syntetickými štetinami nanášajte farbu jemnými rovnomernými ťahmi v smere drevných vlákien a dôkladne zatrite všetky štrbiny a rohy. Hladší povrch sa dosiahne postupným nanášaním tenkých vrstiev Vintro Chalk Paint, než nanesením jednej hrubšej vrstvy.

4. Pre dosiahnutie rovného povrchu je možné po vyschnutí jednej vrstvy povrch prebrúsiť veľmi jemným brúsnym papierom alebo jemným vlhkým či suchým brúsnym papierom. Pred nanesením ďalšej vrstvy alebo konečnou úpravou dôkladne očistite povrch od prachu.

5. Aj keď sa môže zdať, že kriedová farba Vintro Chalk Paint schne veľmi rýchlo, pred nanesením ďalšej vrstvy sa odporúča počkať aspoň 2 hodiny. Úplné vytvrdnutie farby môže trvať až 24 hodín.

6. Ochranný náter lakom Vintro Lacquer alebo voskom Vintro Wax. Povrch hladký takmer ako sklo bez ťahov po štetci možno dosiahnuť prebrúsením poslednej vrstvy veľmi jemným vlhkým/suchým brúsnym papierom. Po dôkladnom očistení povrchu od prachu sa môže navoskovať alebo nalakovať.

Kriedové farby dokážu vytvoriť hladký povrch nábytku

Hladký povrch nábytku s Vintro Luxury Paint

Kriedová farba na nábytok: Ako ňou vytvoriť štruktúrovaný povrch

1. Otvorte plechovku Vintro Chalk Paint a obsah dôkladne premiešajte, aby sa farbivo a ostatné zložky rovnomerne rozptýlili. Požadované množstvo farby odlejte do inej nádoby. Pred zatvorením plechovky očistite jej okraj od farby.

2. Štetcom s prírodnými štetinami naneste farbu v hrubej vrstve, aby bolo vidno ťahy po štetci. Ťahy štetcom robte kratšie a vo všetkých smeroch.

3. Následne je možné povrch patinovať.

4. Pre ochranu povrchu použite svetlý vosk Vintro Clear Wax, ktorý sa dá použiť samostatne alebo s tmavým voskom Vintro Dark Wax, čím sa dosiahne intenzívnejšia hĺbka a patina natieraného predmetu, predovšetkým na hranách zásuviek, dvierok a líšt. Ak si želáte masívnejší vzhľad, použite niektorý z lakov Vintro Lacquers.

Kriedové farby a štruktúrovaný povrch nábytku

Vyhrajte sa s kriedovými farbami na svojom nábytku

Technika dvoch vrstiev

Technika dvoch vrstiev znamenánanesenie základnej vrstvy jednou farbou Vintro Chalk Paint a po jej vyschnutí nanesenie druhej vrstvy kontrastnou alebo doplnkovou farbou. Týmto sa dá dosiahnuť buď štruktúrovaný, alebo hladký povrch. Technika dvoch vrstiev sa často používa pre dosiahnutie patinovaného povrchu. Patinovanie dreva a iného povrchu sa dá urobiť pred alebo po voskovaní a realizuje sa brúsením jemným brúsnym papierom na hranách nábytku alebo v oblastiach prirodzeného opotrebenia povrchu, čím sa odkryje vrstva prvej farby.

Návod a postup na patinovanie nábytku a dreva

Najbežnejší spôsob, ako patinovať nábytok alebo iné predmety, je jemné odstránenie vrchnej vrstvy náteru po jej vyschnutí, čím sa odkryje drevo alebo spodná vrstva náteru, ktorou je zvyčajne kontrastná farba. Oblasti prirodzeného opotrebenia povrchu majú zvyčajne patinu, akými sú reliéfy, lišty, hrany, rohy, plochy okolo kľučiek alebo držadiel, opierky a spodky kresiel alebo nohy a okraje stolov alebo horné časti bielizníkov.

Na zbrúsenie vrchnej vrstvy náteru možno použiť jemný brúsny papier. Čím silnejšie sa brúsny papier pritlačí, tým viac bude farba zbrúsená. Hrubým brúsnym papierom sa dosiahne väčšie zbrúsenie bez ohľadu na silu brúsenia. Rozsah zbrúsenia závisí od osobných požiadaviek a lepšie je zbrusovať postupne a priebežne kontrolovať celkový vzhľad. Patinovanie brúsnym papierom sa môže vykonať pred alebo po voskovaní. Patinovanie pred voskovaním vytvára prach z kriedovej farby, ktorý treba pred voskovaním alebo lakovaním nábytku dôkladne odstrániť. Ak patinujete nábytok po voskovaní, stačí ho potom navoskovať tenkou vrstvou vosku. Patinovanie drevotriesky vám vôbec neodporúčame, pretože tento materiál nie je na to vhodný.

Patinovanie nábytku oživí povrch vášho nábytku

Farby na patinovanie nábytku si starostlivo vyberte

Iný spôsob patinovania je namokro, a to tak, že sa použije vlhká handrička alebo špongia. To znamená zotrieť farbu po jej vyschnutí, čím sa vytvorí jemnejšia patina, ktorá sa môže navoskovať alebo nalakovať.

Patinovanie dreva octom je tiež zaujímavý spôsob úpravy. Pokiaľ chcete zvoliť alternatívnu metódu patinovania, nábytok môžete drevo patinovať pomocou octa a drôtenky. Natrite požadovaný drevený povrch a prebytočnú vlhkosť odstráňte suchou handričkou, aby sa ocot nasiakol do dreva čo najmenej. Po zaschnutí drevo obrúste brúsnym papierom. Takto patinovaný nábytok vám však radíme najprv poriadne vyvetrať aj niekoľko dní, pretože ocot dokáže byť veľmi aromatický.

Návod na prípravu povrchu na patinovanie nábytku

1. Naneste základnú vrstvu kriedovej farby Vintro Chalk Paint a nechajte ju úplne vyschnúť.

2. Vyberte si šablónu a pripevnite ju buď lepiacim sprejom na šablóny, alebo maliarskou páskou, aby sa pri maľovaní neposunula.

3. Na koniec štetca naberte trochu kriedovej farby Vintro Chalk Paint a prebytočnú farbu zotrite handričkou alebo kuchynskou papierovou utierkou. Štetec by mal byť takmer suchý, aby farba pri maľovaní nezatekala za šablónu.

4. Tupovaním nanášajte štetcom farbu cez vzor šablóny a pomaly tak vytvárajte vrstvy farby.

5. Podľa potreby opakujte tento postup vytvárania vzoru cez šablónu na inom mieste povrchu. Následne použite patinovacie farby na drevo a môžete patinovať.

6. Povrch nakoniec navoskujte voskom Vintro Wax alebo nalakujte lakom Vintro Lacquer.

Maľovanie nábytku nasucho

Maľovanie nasucho je spôsob, ako zvýrazniť lišty a vytvoriť štruktúrovaný povrch. Odlejte veľmi malé množstvo (polievková lyžica) farby Vintro Chalk Paint alebo Vintro Metallic Paint na papierový tanier alebo do menšej nádoby. Ponorte iba špičku plochého štetca Vintro do farby a štetiny otrite do kuchynskej papierovej utierky alebo čistej suchej handričky, aby ste odstránili prebytok farby a štetec bol takmer suchý. Jemnými ťahmi štetca pretrite rezbu, lišty alebo miesta, na ktorých chcete dosiahnuť štruktúrovaný povrch. Po pretretí by mala byť pôvodná farba viditeľná na väčšine natieraného predmetu. Pokračujte dovtedy, pokiaľ nedosiahnete požadovaný výsledok. Dosiahnutie výraznejšej štruktúry sa dá dosiahnuť viacerými vrstvami farby.

Farby na patinovanie dreva, stien a podlahy: Strhujúci dojem s Vintro Metallic Paint

Chalk paint farby sú tie pravé na dosiahnutie strhujúceho dojmu z predmetu

Vintro metalické farby boli špeciálne navrhnuté pre dosiahnutie strhujúceho dojmu z natieraného predmetu. Kriedová farba je ideálna farba na nábytok, podlahy a steny a sú ideálnym doplnkom k farbám Vintro Chalk Paint. Vintro Metallic Paint sa dá použiť pri natieraní kriedovými farbami alebo ako zvýrazňovač, na maľovanie nasucho alebo cez šablónu, alebo na umocnenie detailov.

Po otvorení plechovky Vintro Chalk Paint obsah dôkladne premiešajte, aby sa farbivo a kovové vločky rovnomerne rozptýlili. Pred zatvorením plechovky očistite jej okraj od farby. Nanášajte štetcom, valčekom alebo striekaním.

Farba na nábytok, s ktorou sa môžete na svojich kúskoch doslova vyhrať

Vymývanie farby

Vymývanie Vintro Chalk Paint farby sa dá použiť na základnú farbu pre jej zjemnenie nanesením priehľadnej vrstvy farby, ktorá sa poutiera, čím sa vytvorí jemný, zahmlený vzhľad. Týmto spôsobom sa zvýraznia lišty, rezba a prípadné nedokonalosti. Dá sa použiť akákoľvek kombinácia farieb, avšak na tmavšiu základnú farbu sa zvyčajne používajú svetlejšie farby. Je to rýchly, a „nerovnomerný” spôsob nanášania farby, ktorého výsledkom je príjemný lesk dokončeného povrchu. Tento spôsob sa dá použiť aj na oživenie drevenej podlahy.

Jemné patinovanie dreva a maľovanie nábytku dodá vašej domácnosti želaný šmrnc

Ako postupovať pri vymývaní farby

Najprv predmet natrite základnou farbou a nechajte ju vyschnúť. Odlejte požadované množstvo Vintro Chalk Paint farby do vhodnej nádoby a rozrieďte ju väčším množstvom vody, najlepšie v pomere 25 % farby a 75 % vody, ale závisí to od toho, akú priesvitnú ju chcete mať. Naneste farbu na viaceré miesta a handričkou ju rozotrite po celom povrchu, aby sa dostala do textúry alebo rýh, pričom nadbytok farby poutierajte. Opakujte dovtedy, kým nie je celý povrch „umytý” farbou. Na hranách sa môže objaviť prirodzená mokrá patina, ak je príliš intenzívna, po vyschnutí sa dajú miesta zatrieť maľovaním nasucho.

Kriedová farba a jej konečná úprava na nábytku

Vintro Chalk Paint farba má po vyschnutí zamatovo matný kriedový povrch, ktorý na dotyk nezanecháva na rukách žiadne stopy. Avšak bez ochranného vrchného náteru sa v krátkom čase môže povrch viditeľne opotrebovať. Je utierateľná suchou handričkou a najviac sa hodí na menej používaný nábytok.

Nanášanie vosku

Vosky Vintro Waxes sú vynikajúce na zvýraznenie originálnosti a charakteru vášho diela. Oba druhy voskov, svetlý a tmavý, sa dajú nanášať handričkou bez vlákien alebo štetcom. Ak je povrch s lištami alebo je reliéfny, je jednoduchšie použiť štetec. Vintro Wax treba nanášať v tenkej rovnomernej vrstve a čo najskôr po nanesení ho treba vyleštiť handričkou do vysokého lesku, aby bol povrch hladký a hodvábny. Pre vyššiu ochranu naneste druhú vrstvu a vyleštite. Pred používaním nechajte vytvrdnúť 7 dní.

Na čistenie nábytku môžete použiť vlhkú handričku. Z dôvodu bežného opotrebenia povrchu je potrebné ho pravidelne prevoskovať.

Tmavý vosk Vintro Dark sa dá použiť na ozvláštnenie natieraného povrchu a môže sa nanášať pred alebo po svetlom vosku. Zvyčajne sa používa na zvýraznenie líšt alebo hrán nábytku. Voskovací štetec umožní napodobniť nahromadený prach počas rokov na starožitnom nábytku vtláčaním tmavého vosku do štrbín a líšt, okolo okrajov stolov alebo na horných častiach bielizníkov a zásuviek. Ak ho nanášate na neleštený svetlý vosk, môžete jeho prebytok utrieť handričkou so svetlým voskom. Po skončení voskovania povrch vyleštite.

Vosk sa odporúča na konečnú úpravu dreva

Nanášanie laku

Najprv obsah obalu dôkladne premiešajte. Naneste jedným smerom dve rovnomerné tenké vrstvy laku Vintro Lacquer štetcom, valčekom alebo striekaním. Lak Vintro Lacquers vyschne a úplne vytvrdne za 24 hodín a po tejto dobe sa dá povrch čistiť mokrou mydlovou handričkou, čím je jeho použitie ideálne do kuchýň, kúpeľní a exteriéru. Pred zatvorením plechovky očistite jej okraj od laku.

Iné využitie lakov Vintro Lacquers

Každý lak Vintro sa dá použiť na dekupáž alebo na transfer obrázkov. Extreme Lacquer sa dá použiť na blokovanie prerážania škvŕn na stenách, podlahách alebo nábytku. Taktiež sa dá použiť na blokovanie prerážania škvŕn pred náterom kriedovej farby Vintro Chalk Paint, aby sa zabránilo prerážaniu starého farbiva alebo tanínu v starožitnom alebo inom drevenom nábytku. Po nanesení treba nechať lak 24 hodín vytvrdnúť.

Kriedové farby Vintro Chalk Paint a čo všetko nimi môžete natierať

Chceli by ste oživiť svoju domácnosť, avšak nie ste si úplne istý, na čo všetko môžete farby Vintro Chalk Paint použiť? Výhody kriedovej farby tkvejú najmä v tom, že sa dajú použiť naozaj na rôzne povrchy. Ponúkame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu v rozhodovaní sa.

Starožitný nábytok, mahagón a dub.

Väčšinu starého dreveného nábytku stačí pred maľovaním očistiť. Avšak niektoré drevo môže obsahovať tanín, farbivá alebo staré škvrny, ktoré môžu prerážať cez vrstvu farby Vintro Chalk Paint. To sa nazýva prerážanie starého farbiva, ktoré sa zvyčajne prejavuje ako oranžové alebo ružové farebné mapy. Dá sa tomu zabrániť alebo zablokovať použitím laku Vintro Extreme Lacquer alebo základnej farby Vintro Supreme Primer, ktorú treba naniesť na celý povrch pred maľovaním farbou Vintro Chalk Paint. Lak treba nechať pred maľovaním vytvrdnúť 24 hodín, aby účinne zablokoval prerážanie škvŕn. Tento spôsob sa dá taktiež použiť na impregnáciu hrčovitého nového dreva, škvŕn na stropoch, stenách alebo podlahe.

Neošetrené drevo alebo steny.

Farbou Vintro Chalk Paint sa dosiahne príjemný vzhľad na maľovanom dreve, avšak pri maľovaní neošetreného dreva alebo stien prvá vrstva vsiakne dovnútra a nevytvorí požadovaný povrch. Preto odporúčame na prvý náter zriediť farbu vodou v pomere 50:50, alebo použiť základnú farbu Vintro Supreme Primer. Ak drevo obsahuje hrče, ktoré by mohli uvoľňovať miazgu, odporúčame drevo impregnovať lakom Vintro Extreme Lacquer, a tým nie je nutné robiť náter zriedenou farbou Vintro Chalk Paint alebo použiť Vintro Supreme Primer. Po vyschnutí môžete natrieť povrch farbou Vintro Chalk Paint do požadovaného vzhľadu.

Intarzovaný, melamínový a dyhovaný nábytok.

Po očistení sa dá intarzovaný, melamínový a dyhovaný nábytok hneď maľovať. Odporúčame skontrolovať, či je intarzia alebo dyha neporušená, a prípadné prázdne miesta zatrieť tmelom na drevo. Často okraje intarzie presvitajú cez nanášanú farbu, čo môže byť zvýraznené ako zaujímavý vizuálny prvok nanesením kontrastnej farby alebo metalickej farby.

Farbenie textílií namáčaním.

Je to rýchly a jednoduchý spôsob farbenia textílií, aby ladili s vaším zariadením, a je vhodný najmä na prírodné textílie z ľanu a bavlny. Najprv si pripravte roztok farbiva zriedením 30 ml Vintro Chalk Paint v 1 litri teplej vody. Roztok dôkladne premiešajte, aby sa farba rovnomerne rozptýlila. Textíliu úplne ponorte do roztoku farbiva a pohybujte ňou, aby sa farbivo dostalo všade. Keď je zafarbenie podľa vašich predstáv, vyberte ju z roztoku. Zľahka ju vyžmýkajte a dajte ju vysušiť do sušičky alebo na šnúru. Po vysušení ju vyžehlite. Teplo počas žehlenia napomáha uchovať farbivo v textílii, ktorú je potom možné prať v studenej vode. Po vysušení bude mať textília trochu slabší odtieň ako samotná farba. Ak chcete dosiahnuť intenzívnejšie zafarbenie, opakujte proces farbenia v roztoku s rovnakým zložením.

Sklo, porcelán a keramika.

Maľovanie sklených svietnikov, starých sklených váz, kvetináčov, dekorácií, ozdobných tanierov alebo šálok je lacný a jednoduchý spôsob ako oživiť interiér. Pred maľovaním očistite povrch roztokom s odmasťovacím mydlom alebo liehom, ak je povrch mastný. Maľovanie na sklo je pomerne jednoduché, iba trvá dlhšie vyschnutie farby, pretože je na nenasiakavom povrchu. Po vyschnutí urobte konečnú úpravu natretého povrchu podľa svojich požiadaviek. Vo väčšine prípadov, napr. skrinky so sklenými dvierkami a stolíky so sklenou tabuľou, bude zrejme praktickejšie maľovať na vnútornú stranu skla, pričom treba mať na pamäti, že maľbu, ornament alebo slová treba maľovať zrkadlovo. Ak pri maľbe na sklo urobíte chybu, farba sa dá ľahko odstrániť škrabkou na čistenie skla.

Podobne ako na sklo môžete priamo maľovať na porcelán alebo keramiku a namaľovaný povrch navoskovať alebo nalakovať. Neodporúčame maľovať šálky alebo taniere, ktoré používate každý deň.

Kriedové farby sú vhodné aj na sklo, porcelán a keramiku

Plast.

Plastové kreslá, stoly, dekorácie, kvetináče a rámiky sú relatívne lacné a náter farbou Vintro Chalk Paint im dodá výnimočnosť. Pred maľovaním ich očistite roztokom s odmasťovacím mydlom a náter nakoniec buď nalakujte lakom Vintro Lacquer, alebo navoskujte voskom Vintro Wax, podľa toho, či budú v interiéri alebo exteriéri.

Kov.

Väčšina kovových častí nábytku alebo iných predmetov sa dá namaľovať farbou Vintro Chalk Paint. Najprv povrch očistite roztokom s odmasťovacím mydlom. Ak sú tam miesta s hrdzou, odstráňte ju jemnou drôtenkou s pastou zo sódy bikarbóny a vody. Podrobnejšie informácie o odstraňovaní hrdze z kovových povrchov si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov. Po očistení namaľujte a ošetrite povrch podľa svojich požiadaviek.

Maľovanie čalúnenia.

V domoch býva veľa stoličiek a kresiel, či už stoličky v kuchyni alebo zamatové kreslá a nemoderné kožené kreslá. Tie iba čakajú na druhú šancu, ktorú im najjednoduchšie dajú farby Vintro Chalk Paint. Bez ohľadu na typ poťahu, či je to brokát, zamat, bavlna, koža, vinyl alebo vlna, postup je rovnaký. Musíme však zdôrazniť, že maľovanie textílií na stoličke alebo kresle trvá niekoľko dní a nie je to okamžitá záležitosť. Zmení sa tým pocit z textílie, pretože ide o maľovanie, nie farbenie materiálu. Textília sa stane tuhšou a po navoskovaní bude pôsobiť skôr ako koža. Vosk umožní textílii byť jemnou a elastickou a zároveň ju chráni. Ak je textília s bohatým vzorom, obrysy niektorých vzorov budú viditeľné, čo pridá na zaujímavosti celkového vzhľadu.

Najprv treba stoličku alebo kreslo očistiť, najlepšie vysávačom pre odstránenie prachu. Odlejte požadované množstvo kriedovej farby Vintro Chalk Paint do vhodnej nádoby a rozrieďte ju vodou v pomere 30:70 (farba:voda). Prvé dve vrstvy majú byť dosť vodové a nanášanie bude trochu špinavou prácou. Pri maľovaní textílie je vhodnejšie nanášať tenšie vrstvy a po vyschnutí ich jemne prebrúsiť, než naniesť hrubú vrstvu, pretože počas schnutia popraská. Rovnomerne naneste na textíliu prvú vrstvu, v prípade zamatu alebo textílie s vlasmi nanášajte farbu tak, aby vlasy ležali. Nechajte vyschnúť v teplej miestnosti aspoň 24 hodín. Nebuďte sklamaní z prvej vrstvy, že vyzerá, akoby to bolo obliate vápenným mliekom. Pred nanesením druhej vrstvy povrch prebrúste jemným brúsnym papierom. Vzniknutý prach povysávajte. Brúsenie zabraňuje stuhnutiu textílie a znižuje pravdepodobnosť popraskania farby. Naneste druhú vrstvu farby rozriedenej v tom istom pomere 30:70 (farba:voda). Nechajte vyschnúť v teplej miestnosti aspoň 24 hodín a po vyschnutí jemne prebrúste. Naneste tretiu vrstvu farby rozriedenej v pomere 40:50 (farba:voda). Nechajte znova vyschnúť v teplej miestnosti min. 24 hodín a po vyschnutí jemne prebrúste. V prípade tmavej textílie alebo s bohatým vzorom tri nátery nestačia, no štvrtý náter farby rozriedenej v pomere 50:50 (farba:voda) by mal stačiť.

Keď budete spokojný s výsledkom, po vyschnutí naneste štetcom alebo handričkou bez vlákien tenkú vrstvu vosku Vintro Wax. Vosk poriadne zapracujte do náteru a potom vyleštite. Odporúčame, aby ste naniesli dve vrstvy vosku Vintro Wax, pričom druhá vrstva môže byť tmavý vosk, ktorý dodá iný vzhľad, ak nechcete mať po svetlom vosku mierne starožitný vzhľad.

Veríme, že farby Vintro Chalk Paint dodajú požadovanú iskru vašej domácnosti a že si vyberiete z našej pestrej ponuky kriedových farieb na Slovensku. Cena farieb Vintro Chalk Paint je veľmi priaznivá, niekoľko desiatok druhov si môžete kúpiť už za 6,90 € za kus. Viac nápadov na použitie našich farieb si môžete pozrieť na facebookovej stránke Vintro Chalk Paint.

Maľovanie starého nábytku, ako kresiel a stoličiek je s kriedovými farbami ešte zábavnejšie

Všetky kriedové farby a ostatné produkty Vintro môžete kúpiť u nás, na predaj máme tieto druhy:

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk