Biela farba: Prečo je biela obľúbenou farbou?

zdrojPixabay

Biele farba je v domácnosti najčastejšou voľbou pre tých, ktorí majú radi čisté a jemné farby, alebo chcú staviť na istotu. Táto farba má množstvo výhod, a tak dáva aj množstvo dôvodov na to ju zbožňovať a pracovať s ňou aj vo svojej domácnosti. V článku si prečítate, prečo si aj vy môžete dovoliť milovať bielu farbu a ako ju najlepšie kombinovať.

5 dôvodov, prečo sa stať milovníkom bielej farby

Biele steny sú overená klasika, pre mnohých však ide o nudnú, nekreatívnu, ba dokonca neoriginálnu farbu. Skúsení interiéroví dizajnéri a architekti však bielu určite nepovažujú za nudnú. Naopak, milujú bielu farbu pre jej eleganciu, sofistikovanosť a nadčasovosť. Každej miestnosti vdýchne sviežosť a pokoj. Aj preto vám prinášame 5 dôvodov, prečo sa oplatí si ju zamilovať.

1. Biela stena je ako nepopísaný list

Biele steny sú v domácnosti niečo ako nepopísaný list. Prázdna biela stena bez vzorov vám ponúka neobmedzené možnosti, aspoň pokiaľ ide o výber nábytku, doplnkov, ich štýlu, farby a štruktúry. Biela je neutrálna, a preto sa ľahko kombinuje aj s ďalšími farbami.

2. Biela vizuálne zväčšuje priestor

K výhodám bielej farby patrí, že dokáže aspoň opticky zväčšiť priestor. Niet sa čomu diviť, že svetlé farby na čele s bielou sú mimoriadne obľúbené farby na maľovanie stien v malých bytoch a stiesnených miestnostiach. Vďaka bielym stenám pôsobí miestnosť priestrannejšie aj svetlejšie, čo môžu oceniť aj majitelia priestrannejších domov a bytov. Biela tapeta či biela dlažba totiž odrážajú svetlo inak ako ostatné farby. Miestnosť sa dá ešte viac opticky zväčšiť, ak do nej umiestnite zrkadlo alebo lesklý nábytok.

3. Biela farba je nadčasová a nikdy nevyjde z módy

Aj interiérový dizajn podlieha módnym trendom, a tak sa časom mení štýl aj farby zariadenia. Ak sa necháte strhnúť aktuálnymi trendmi môže sa stať, že čoskoro zatúžite po zmene alebo zistíte, že by ste radšej niečo praktickejšie.

Biela farba je nadčasová a neutrálna, takže s ňou nikdy nič nepokazíte bez ohľadu na to, či chcete klasické alebo moderné zariadenie, či bude nábytok v zemitých alebo sýtych výrazných farbách. Biele steny budú vždy aktuálne bez ohľadu na ročné obdobie alebo módne trendy.

4. Biela sa ľahko kombinuje s akýmikoľvek farbami

Biela je nielen nadčasová farba. Okrem toho že je to farba, ktorá nikdy nevyjde z módy, je tiež krásna a praktická. Neexistuje odtieň, ktorý by ju nedopĺňal a nedal sa s ňou skombinovať. Biela doslova zbožňuje čiernu. Ich spojenie je efektné, dramatické a krásne. Biele podlahy a steny s čiernym nábytkom vytvoria kontrast a nesmrteľnú kombináciu. Čierna totiž funguje najlepšie s neutrálnou farbou, prípadne s čistou bielou farbou bez podtónov.


zdrojPixabay

Špinavobiele odtiene sa tiež dajú ľahko kombinovať s inými farbami. Dopĺňajú prakticky akúkoľvek farbu bez ohľadu na to, či ide o neutrálne tóny, živé farby alebo pastelové odtiene. Máme však pre vás jednu dobrú radu. Ak chcete bielu kombinovať s neutrálnymi a pastelovými tónmi, zvoľte si teplú sivobielu a studenú sivobielu a pridajte k nim pastelové odtiene zelenej alebo modrej. Výsledok bude očarujúci.

5. Neobmedzené možnosti kombinácie bieleho nábytku

Ak by ste chceli zariadiť domácnosť v spomínaných farbách, výber nábytku a zariadenia budete mať výrazne menší. Najdostupnejšie sú neutrálne farby, ku ktorým patrí tiež biela. Biely nábytok nájdete v najrôznejších štýloch a prevedeniach, takže si budete môcť vybrať taký, ktorý sa vám bude najviac hodiť do domácnosti. Biely nábytok sa dá kombinovať napríklad aj so spomínanou stenou modrej, zelenej či béžovej farby. Samozrejme, to platí aj opačne – k bielej stene sa dá zladiť farebnejšie zariadenie.

Spoznajte množstvo odtieňov bielej

Na prvý pohľad sa môže zdať, že použitie bielej farby vo všetkých priestoroch je jednoduché. Lenže nie je biela ako biela, pretože existuje množstvo odtieňov tejto farby. Každý podtón so sebou prináša množstvo kreatívnych kombinácií s vybavením interiéru. Keď si začnete vyberať bielu interiérovú farbu alebo nábytok zistíte, že každá biela kuchynská linka, biela pohovka či biela drevená posteľ je trochu iná.

Biela môže mať zelené, modré alebo fialové podtóny. Takáto studená biela pôsobí ľadovo a sviežo. Odtiene krémovej a slonovinovej bielej zasa obsahujú podtóny žltej a oranžovej, takže sú teplejšie, útulnejšie a jemnejšie. Klasická biela farba je najzákladnejší odtieň bielej, ktorý má farbu čistého papiera bez podtónov. Zaujímavou voľbou je aj porcelánová biela s podtónmi sivej a ružovej, ktorá je vhodná napríklad na maľovanie obývačky, spálne alebo inej miestnosti určenej na oddych. Dokonca aj béžová je jedným z odtieňov bielej a je ideálna pre každého, kto chce teplejší a útulnejší, ale stále neutrálny farebný odtieň.

Na zahriatie bielej farby použite textúry

Príliš veľa bielej môže pôsobiť príliš sterilne a môžete sa cítiť ako v laboratóriu. Biele steny, biela skriňa, biela obývacia stena, biela knižnica či ďalšie kusy nábytku a doplnky môžu byť už priveľa a navodiť pocit chladu.

Trochu tepla a útulnosti dodajú interiéru rôzne textúry, textílie či biela záclona. Práve závesy, koberce, textilné vankúše, drevený konferenčný stolík, dekorácie či interiérové doplnky v rôznych odtieňoch bielej, dokážu čisto biely interiér takpovediac zahriať. Zároveň tým priestor získa hĺbku, živosť a nový rozmer.

Skombinujte bielu farbu s drevom

Drevo pôsobí útulne a hrejivo úplne kdekoľvek. Biely nábytok a steny môžete kombinovať s prírodným drevom, či už vo forme obkladov na stene, drevenej podlahy alebo posteľného rámu, jedálenského stola alebo konferenčného stolíka z masívneho dreva. Kombinácia dreva a bielej farby je nadčasová, a preto nájdete aj nábytok, ktorý je vyrobený práve v týchto farbách. Na nábytok sa často používajú fólie s imitáciou dreva. Tapety s imitáciou dreva sa dajú používať aj na stenách ako dostupnejšia verzia drevených obkladov.

Biele odtiene a tóny zeme

Biely interiér je na fotkách v magazínoch o bývaní očarujúci, vyzerá noblesne a moderne, čo ale nemusí vyhovovať každému, najmä ak si ho predstavíte u seba doma. Belosť sa dá ľahko ozvláštniť bytovými doplnkami v zemitých tónoch. Typickými doplnkami je napríklad tkaný koberec v béžovej farbe, zrkadlo s rámom z prírodného dreva, mramorový konferenčný stolík v bielej farbe s drevenými nohami. Spestrením sa môžu stať aj fotografie, či už farebné alebo čiernobiele, alebo potlače na stenách, kvety vo veľkých ozdobných kvetináčoch a podobne.

V kombinácii so zemitými tónmi navodzuje biela farba pocit pokoja, modernosti a blízkosti prírody. Ide o farebné kombinácie, ktoré nikdy nevyjdú z módy. Biela so zemitými odtieňmi je vhodná do akéhokoľvek priestoru a do každej izby vo vašom byte či dome.

Farby hrajúce všetkými odtieňmi bielej

Ak chcete mať priestor čisto bielej farby určite zvážte, ktoré odtiene bielej budú pre vás najvhodnejšie. Začnite tým, že vyberiete odtieň steny a podlahy, teda veľkých plôch. Ohľad berte aj na už existujúce vybavenie domácnosti, ako farby zásuviek, vypínačov, parapetných dosiek, rámov okien, dverí a podobne. Tieto detaily majú často teplé odtiene s podtónom žltej, ktoré zvýraznia steny čistej bielej bez podtónov.

zdrojFarlesk

Plánujete nadčasovú kombináciu bielej a čiernej? Potom stavte na žiarivú bielu vysoko kryciu farbu na steny SPEKTRA Perfect White, prípadne siahnite po farbách s rovnako vysokým krytím, ako sú SPEKTRA Extra. Skúsiť môžete aj čiernobiele tapety na stenu.

zdrojFarlesk

Ak sa chystáte na maľovku detskej izby, škôl, škôlok, zdravotníckych zariadení či domovov pre seniorov, budete potrebovať farbu „vyššieho kalibru.“ SPEKTRA Active Air je inovatívna interiérová farba na steny s výnimočnou funkciou čistenia vzduchu. Táto farba totiž dokáže rozložiť formaldehyd, škodlivý karcinogén. Ten je jedným z najväčších a najnebezpečnejších znečisťujúcich látok v miestnostiach a spoznáte ho podľa jeho typickej „vône.“ Odparuje sa napríklad aj z nového nábytku, ktorý nie je z čistého dreva. Ide napríklad o lepený nábytok z drevotriesky, čo je takmer 90 % všetkých predaných nábytkov.

Odporúčame vám preto bielu farbu SPEKTRA Active Air použiť do novo zariadených detských izbičiek, pretože práve deti sú najviac postihované týmito výparmi. Vytvorte bezpečný domov sebe i svojim blízkym vďaka profesionálnym farbám.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk