Renovácia okien: Ako na to? [Praktický návod]

Jedným z riešení, ako opraviť opotrebované okenné rámy a dať im moderný nádych, je renovácia okien. Celý proces nie je náročný, a preto je možné si okná zrenovovať aj svojpomocne. V prvom rade si zaobstarajte jednotlivé produkty a pomôcky a prečítajte si postup ako na to. Pripravili sme pre vás jednoduchý a prehľadný návod, ako zrenovovať okná a dosiahnuť profesionálne výsledky.

drevené okno

Zdroj: Unsplash

Pred renováciou okien zistite ich skutočný stav 

Renováciu starých okien začnite tým, že najprv zistíte ich skutočný stav. Prezrite vzhľad okna a rámov. Overte stav presklenia a to, ako pevne okno v rámoch sedí. Otvorte ho a skontrolujte, či neprevísa. Následne nezabudnite ani na menšie detaily, ako napríklad to, či sa ťažko neotvára, alebo nezatvára. 

Kľúčové je tiež zistiť, či rámy okna nie sú poškodené hmyzom, alebo nie sú prehnité. Ďalej je dôležité myslieť aj na tepelnoizolačné vlastnosti, čiže to, či cez okno nefúka. 

Po zatvorení by malo okno poskytovať aj zvukovú izoláciu. To si najlepšie otestujete počas dňa, keď je vonku ruch. 

Takúto obhliadku okien by ste mali robiť najmä v objektoch, ako sú napríklad chaty alebo chalupy, kde netrávite toľko času. Kondíciu okien v domoch a bytoch, kde žijete, pravdepodobne dobre poznáte. 

Pokiaľ je okno zdravé, môžete sa pustiť do jeho renovácie. V prípade, že by bolo zhnité alebo inak poškodené, najlepšie spravíte, keď zavoláte odborníka, ktorý vám povie, či sa dá opraviť. 

Ako renovovať drevené okná? 

Renovácia drevených okien sa skladá z niekoľkých základných krokov. Na prvý pohľad sa môže zdať komplikovaná, no keď sa budete držať nášho návodu, všetko hravo zvládnete.

renovácia drevených okien

Zdroj: ADLER

Čo potrebujete na renováciu okien? 

Ešte predtým, ako sa pustíte do renovácie okien, budete potrebovať niekoľko pomôcok, ako napríklad štetec alebo lazúru na okná. To, čo si na rekonštrukciu musíte zaobstarať sa odvíja od toho, či viete, akými odtieňmi bolo okno povrchovo upravené, alebo nie. 

Keď viete, musíte si zaobstarať vodou riediteľný rýchloschnúci systém, ktorý pozostáva z: 

  • ADLER Abbeizer Express – univerzálny odstraňovač náterov, ktorý používajú nielen domáci majstri, ale aj profesionáli. Ide o produkt gélovej štruktúry, ktorý pri dlhom pôsobení dokáže odstrániť aj hrubšiu vrstvu náteru. 
  • ADLER Pullex Aqua-Deco – základný náter a lazúra v jednom. Okennému rámu poskytuje vysokú odolnosť voči negatívnym javom, ako napríklad dážď, UV žiarenie či plesne.

                                    Pullex Aqua-Deco

Zdroj: ADLER

  • ADLER Pullex Aqua-DSL – vodouriediteľná lazúra na drevo, ktorá zaisťuje vysokú odolnosť voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Výrobok je odolný voči potu aj slinám a okennému rámu zaisťuje priedušnosť. Na výber máte viacero farebných variantov, takže si môžete zvoliť presne podľa svojich potrieb.

                          Pullex Aqua-DSL

Zdroj: ADLER

  • ADLER Aquamaxx Plus alebo AquaStar Storch – praktický štetec, ktorý je určený na vodouriediteľné laky a lazúry. Zaisťuje vám rovnomerný nános lazúry, čím uľahčuje celú prácu.

AquaStar Storch

Zdroj: Farlesk

Keď neviete, z akých odtieňov základu a vrchnej lazúry bolo okno vyrobené, nákupný zoznam sa trochu odlišuje

  • ADLER Abbeizer Express – univerzálny odstraňovač náterov. 
  • ADLER Pullex Renovier-Grund – prostriedok na ochranu dreva, ktorý ošetruje povrchy a zosvetľuje a zjednocuje drevený podklad. Rám chráni pred napadnutím drevokaznými hubami.

                  Pullex Renovier-Grund

Zdroj: ADLER

  • ADLER Pullex Top-Lasur – rozpúšťadlová lazúra na drevo, ktorá chráni povrch pred UV žiarením a poveternostnými vplyvmi. Okrem rámov má produkt široké využitie, napríklad na drevené obloženia, striešky alebo ploty.

Pullex Top-Lasur

Zdroj: ADLER

  • ADLER Solvamaxx Plus alebo Storch LasurSTAR – praktický štetec s jemnými štetinami, ktorý je vhodný na natieranie, pretože za sebou nezanecháva viditeľné ťahy.

Storch LasurSTAR

Zdroj: Farlesk

K univerzálnym pomocníkom, ktorých budete potrebovať v oboch prípadoch, patria: 

  • maskovacia páska, 
  • oprašovací štetec/kefa na odstraňovanie prachu, 
  • brúsne hubky.

pomôcky na renováciu okien

Zdroj: ADLER

Postup renovácie okien: 12 jednoduchých krokov 

Keď máte všetko prichystané, môžete sa presunúť na samotný postup renovácie okien

  1. Na začiatok je nutné zvoliť si správny čas renovácie. Najlepšie obdobie je od jari do začiatku jesene, kedy vonku príliš neprší ani nefúka. Ideálna teplota na renovovanie je od 15 °C.
  2. Rám aj okno očistite od všetkých hrubých nečistôt
  3. Aby sa s oknom čo najlepšie pracovalo, vyberte ho z pántov a položte na pevný povrch, napríklad na stôl.

 renovácia okien s produktmi Adler

Zdroj: ADLER

   4. Zoberte maskovaciu pásku a zakryte časti, ktoré nebudete renovovať

   5. Predchádzajúci náter na okne odstráňte pomocou kvalitného odstraňovača ADLER Abbeizer Express. Po nanesení počkajte približne 10 minút. Dĺžka pôsobenia sa odvíja od vrstvy náteru. 

   6. Starý náter odstráňte dlátom alebo škrabkou a plochu obrúste. Najskôr môžete použiť brúsny papier so zrnitosťou 80, následne siahnite po zrnitosti až do 240. Pomocou oprašovacieho štetca alebo kefy rám vyčistite od prachu.

brúsenie rámov okien počas renovácie

Zdroj: ADLER

   7. Zoberte lazúru ADLER Pullex Aqua-Deco vo vybranom farebnom odtieni a naneste na povrch. V prípade, že odtieň nepoznáte, povrch natrite produktom ADLER Pullex Renovier Grund. Všetko nechajte zaschnúť po dobu minimálne 2 hodiny.

natieranie okien s Pullex Renovier-Grund

Zdroj: ADLER

   8. Po zaschnutí prejdite povrch brúsnou hubkou a aplikujte naň vrchnú lazúru ADLER Pullex Aqua-DSL, prípadne ADLER Pullex Top-Lasur, ak ste nepoznali predchádzajúcu farbu základu a lazúry.

Pullex Aqua DSL na renováciu okien

Zdroj: ADLER

   9. Po tom, ako nanesiete lazúru, odstráňte maskovaciu pásku a nechajte rám zaschnúť

   10. Na druhý deň prebrúste rám brúsnou hubkou, očistite od prachu a opäť natrite pomocou ADLER Pullex Aqua DSL.

renovácia okenných rámov

Zdroj: ADLER

   11. Okolité plochy očistite navlhčenou handričkou a všetko nechajte dobre zaschnúť.

   12. Keď je rám zaschnutý, okno môžete nasadiť späť do pántov.

koniec úspešnej renovácie okien

Zdroj: ADLER

Radšej by ste si pozreli renováciu okien krok za krokom na videu? Pozrite si edukatívny video manuál nášho partnera, spoločnosti ADLER:

video manuál renovácie okien

Ako chrániť okná? 

Okrem samotnej povrchovej úpravy okien netreba zabúdať ani na starostlivosť o oknáochranu dreva. Pravidelným údržbovým náterom si zaistíte, že rámy budú vyzerať ako nové a odolajú aj negatívnym vplyvom, ako sú napríklad teplotné výkyvy, UV žiarenie, dážď či hmyz.

Údržbový náter na drevo je dobré robiť aspoň raz za rok, čím si zaistíte tie najlepšie výsledky. Celý proces je pomerne jednoduchý. Na povrch najprv naneste špeciálny čistiaci prostriedok na údržbu okien, ktorý zaistí dostatočnú priľnavosť. Produkt môžete naniesť bavlnenou handričkou, ktorou len stačí prejsť po povrchu. 

Keď je rám pripravený, naneste naň lazúru vo farebnom odtieni podľa vášho výberu. Ak by ste okolité plochy zašpinili, stačí ich len pretrieť handričkou a vyčistiť. Následne nechajte všetko zaschnúť a máte hotovo.

Adler vzorkovník lazúr na renováciu okien

Zdroj: ADLER

Rada odborníka 

Drevo je síce odolný materiál, ktorý dokáže vydržať aj horšie podmienky, no na to, aby to zvládlo, musíte ho správne ošetriť. Výrobky z dreva sú citlivé na vyššiu vlhkosť, slnečné žiarenie či hmyz. Údržbu preto neberte na ľahkú váhu. 

Oprava plastových okien: Ako sú na tom plastové okná? 

Celková renovácia plastových okien nie je nemožná, no niektoré nedokonalosti často opravujú profesionáli. Ak však bojujete len s menšími nedokonalosťami, ako napríklad s poškriabaním plastového rámu, takýto problém viete vyriešiť aj sami doma. Na trhu nájdete špeciálne laky, ktoré vedia ryhu vyplniť a zjednotiť. Spôsob ich používania sa odvíja od samotného výrobku. 

Problémy, ako napríklad nesprávne tesnenie či náročné zatváranie, budete musieť konzultovať s odborníkmi. 

Renovácia okien ako od profesionála 

Okná sú dôležitou súčasťou každého príbytku. Vo veľkom ovplyvňujú to, ako dom či byt vyzerá. Mali by ste ich preto renovovať hneď, ako si všimnete menšiu nedokonalosť. Urobiť tak môžete aj v pohodlí domova. Stačí len, aby ste si zaobstarali kvalitné produkty a príslušenstvo.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk