Renovácia kuchynskej linky oživí vašu domácnosť [Návod]

Renovácia kuchynskej linky a kuchynských dvierok dodá vašej kuchyni novú iskru

Chýba vašej kuchyni iskra? Riešením môže byť renovácia kuchynskej linky, ktorou si zaručene okoreníte každodenné varenie. Zistite, čo všetko vás čaká, ako zmeniť farbu kuchynskej linky a koľko času si treba vyhradiť na renováciu. V článku vám prinášame návod na celkovú premenu kuchynskej linky, ale aj na renováciu kuchynských dvierok.

Pracovná doska, na ktorej bude radosť pracovať [Príklady dosiek]

Pravý milovník skvelej a chutnej domácej kuchyne vie, že tajnou ingredienciou v každom jedle je nielen láska, ale aj priestor, na ktorom sa pokrm pripravuje. Pokiaľ sa chystáte renovovať celú kuchynskú linku, myslite aj na veľkosť pracovnej dosky, aby sa vám tam zmestilo všetko, čo si potrebujete pripraviť. Najideálnejšia výška pracovnej dosky je 90 cm, avšak v každom prípade ju treba prispôsobiť svojej výške. Šírka pracovnej dosky sa štandardne pohybuje okolo 60 cm.

Čo a týka materiálu kuchynskej dosky, máte viacero možností:

  • nezničiteľná žula, za ktorú si priplatíte
  • majestátny mramor
  • laminát, ktorý je jednoduchý na údržbu, odolný a existuje v rôznych prevedeniach
  • drevo, ktoré vytvára útulnú kuchyňu

Na lamináte a dreve však nekrájajte, ostali by tam zárezy. Pri dreve pozor aj na rozpálené hrnce.

Renovácia kuchynskej linky začína výberom toho správneho kuchynského pultu

Ten správny kuchynský drez pre dokonalú čistotu [S príkladmi]

Pri výmene kuchynského drezu si premyslite, či vám postačí malý drez a zvyšok riadov pôjde do najlepšieho vynálezu dnešnej doby, umývačky riadu, alebo zvolíte radšej priestrannejší dvoj drez. Môžete si vybrať z nerezových, granitových, keramických či klasických plechových drezov. K výberu drezu neodmysliteľne patrí aj drezová batéria, ktorá môže byť páková či kohútiková. Vyberte si takú, ktorá sa vám bude páčiť a bude ľahké s ňou manipulovať.

Renovácia kuchynských dvierok v 5 jednoduchých krokoch [Overené tipy]

Ako vdýchnuť svojej kuchynskej linke nový život bez toho, aby ste sa museli trápiť s jej celkovou rekonštrukciou, sťahovaním riadov, financiami a časom? Ak nechcete renovovať celú kuchynskú linku, môžete oživiť a zrenovovať kuchynské dvierka a zásuvky. Celý proces bude jednoduchší a finančne prijateľnejší. Ako to spraviť a čo všetko si pripraviť?

1. Príprava pred povrchovou úpravou kuchynských dvierok

Ešte predtým, než sa pustíte do samotnej renovácie kuchynskej linky, by ste si mali zaobstarať „kutilské desatoro“ do dokázateľnej vzdialenosti. Tým je:

  • skrutkovač na demontáž úchytiek
  • ochrana na zakrytie podlahy a okolitých povrchov
  • odmasťovač
  • farba na kuchynskú linku
  • štetce a valčeky na prefarbenie kuchynskej linky
  • lak alebo olej na dokonalú finálnu premenu kuchynskej linky
  • staré handry na čistenie
  • krieda
  • pero a papier
  • dobrá nálada a odhodlanie

Bez ohľadu na to, pre aký spôsob povrchovej úpravy sa rozhodnete, všetky povrchy je potrebné najprv dôkladne vyčistiť a odmastiť. Obvykle postačí obyčajný čistiaci prostriedok na mydlovej báze alebo odmasťovač na mydlovej báze.

Oprava fóliovaných dvierok – ako na to

Pokiaľ fólia pevne drží na všetkých miestach, postačí ju iba odmastiť a jemne zdrsniť povrch šmirgľovým papierom so zrnitosťou 180-220. Následne po utretí prachových čiastočiek je oprava fóliovaných dvierok hotová a môžete začať maľovať.

Ak sa však fólia na niektorých miestach odlupuje, pokúste sa ju strhnúť. Pomôže vám pri tom horúci vzduch z fénu či žehličky, ktorý pomôže rozpustí lepidlo. Podkladovú drevotriesku jemne zdrsnite šmirgľovým papierom a pustite sa do práce.

2. Demontáž a renovácia kuchynských dvierok, zásuviek a úchytiek

Povrchová úprava kuchynskej linky vám pôjde ľahšie, pokiaľ vopred demontujete dvierka, zásuvky a úchytky. Dvierka položte vodorovne, aby farba nestekala, umyte a odmastite. Farbu nanášajte až po uschnutí.

Renovácia kuchynských dvierok a zásuviek začína ich odmontovaním

TIP: Dvierka a zásuvky si očíslujte a zaznačte, kam patria. Budú sa vám tak jednoduchšie dávať naspäť.

Ak sa rozhodnete vymeniť úchytky na dverách za nové, nezabudnite pri osádzaní zatmeliť pôvodné otvory, alebo vyvŕtať nové.

3. Farba na kuchynskú linku: Akú farbu použiť na prefarbenie kuchynskej linky

Tmavé farby dodávajú kuchyni moderný a nadčasový vzhľad, tmavočervená rozvášni vaše chute a urobí z kuchyne stredobod pozornosti. Jemné farby zase zjemnia celú kuchyňu a dodajú jej teplo domova. Fantázii sa, samozrejme, medze nekladú, a preto, ak chcete, môžete skombinovať aj viacero kriedových farieb na kuchynskú linku. Ak máte závesné skrinky, odporúčame vám ich natrieť svetlejšou farbou. Premaľovaná kuchynská linka týmto štýlom opticky zväčší celkový priestor kuchyne.

Samostatnou kapitolou je patinovanie kuchynskej linky, o ktorom si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

4. Maľujeme kuchynskú linku: Ako zmeniť farbu kuchynskej linky

Na kuchynskú linku aplikujte dva nátery farby. Prvý náter prekryje pôvodnú vrstvu, avšak jeho krytie nemusí byť vždy dokonalé. Preto treba použiť druhý náter, ktorý vrstvu zocelí a farbu krásne zjednotí. Farbu nanášajte štetcom, valčekom alebo striekaním v tenkých vrstvách a snažte sa, aby bolo nanášanie rovnomerné a farba nestekala.

Farba na kuchynskú linku by mala byť nanesená v dvoch vrstvách

TIP: Ak sa chystáte farbu nanášať štetcom, zvoľte si menší štetec na hrany a menšie plochy a širší na väčšie plochy.

Pokojným tempom dokážete vo dvojici premaľovať bežnú kuchynskú linku za cca 4-5 hodín.

5. Fixácia farby voskovaním a lakovaním

Na to, aby ste mohli kuchynskú linku umývať, potrebujete, aby bola premaľovaná kuchynská linka zafixovaná voskom alebo lakom. Vosk vmasírujete do uschnutej farby. Ideálne je náter vosku opakovať po 12-24 hodinách a následne povrch vyleštiť. Je jemnejší a prirodzenejší než lak a vďaka nemu bude finálny vzhľad kuchyne mäkší a vrúcnejší. Jeho nevýhodou je pri pravidelnom umývaní povrchu nutnosť častejšieho obnovovania ochrannej vrstvy. Dobrou správou je, že takúto obnovu stačí robiť iba lokálne podľa potreby.

Lak je odolnejší a ľahší na údržbu ako vosk, a preto býva aj obľúbenejším fixátorom. Pred použitím ho dobre premiešajte a môžete ho zriediť s trochou vody. Naneste v dvoch vrstvách štetcom, druhú vrstvu môžete naniesť už po 3-4 hodinách.

Premena kuchynskej linky na vysnený kulinársky kútik [Rýchlo a jednoducho]

Po povrchovej úprave kuchynských dvierok a zásuviek na ne opäť pripevnite úchytky a namontujte ich na skrinky. Pár dní až týždňov po premaľovaní sa k náteru správajte šetrnejšie, pretože farba v závislosti od teploty a vlhkosti v byte či dome stále tvrdne a dozrieva. Vašu dokonalú premenu kuchynskej linky na trendy kuchyňu môžete podčiarknuť novým nábytkom, kuchynským vybavením či utierkami.

Máte skúsenosti s renováciou kuchynskej linky a máte tipy, ktoré neboli spomenuté? Podeľte sa o ne s ďalšími čitateľmi v komentároch.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk