Úprava okolia domu. Ktoré kroky zvládnete aj bez majstrov?

trávanaté kvetináče na drevených poličkách

Úprava okolia domu, alebo jeho kompletná rekonštrukcia, je žiaduca zvyčajne v dvoch prípadoch. Prvým je, ak už niekde dlhé roky žijete a vizuál prostredia vás začína nudiť, respektíve nesie znaky opotrebovania. Druhým je zmena bydliska či stavba nového domu, ktorého estetické aspekty by mali vyhovovať vášmu vlastnému štýlu a vkusu. Tak či onak, okolie domu a jeho úprava si vždy vyžaduje veľkú pozornosť, starostlivosť, plánovanie a najmä uvoľnenú fantáziu.

biely altánok uprostred záhrady

V prvom rade je nevyhnutné, aby ste mali plán. Premyslite si, koľko ste do úpravy okolia domu ochotní investovať finančne a časovo, opýtajte sa rodinných členov, susedov a kamarátov, či by vám v prípade potreby vedeli pomôcť. Poradiť sa s odborníkmi a majstrami nikdy nie je na škodu, takisto ako štúdium odborných článkov a blogov na internete.

Získate tak také užitočné informácie, o ktorých ste predtým možno ani nevedeli, napríklad kedy s úpravou začať, ako ušetriť peniaze, ale aj praktické „maličkosti“, napríklad aké farby použiť na drevo alebo ako odstrániť hrdzu.

Úprava dvora okolo domu: Ako začať?

Plánovanie úpravy dvora a analýza polohy

Na začiatku je potrebné mať plán, vytvorený na základe polohy domu, vlastností terénu a pod. Podľa neho zistíte, aké úpravy budú potrebné.

Ploty, chodníky, altánky a terasy

Ak máte v pláne pridávať štruktúry ako chodníky, terasy alebo ploty, začnite s nimi. Tieto základné štruktúry by mohli ovplyvniť dizajn a rozloženie ostatných častí dvora. Pri výsadbe zvoľte rastliny, vhodné pre konkrétne miesta vo vašom dvore, zohľadnite ich konečnú výšku a šírku, aby medzi nimi bol dostatočný priestor.

Terénne úpravy okolia domu

Terénne úpravy okolia domu pomáhajú zvýrazniť estetiku celého pozemku a zlepšujú funkčnosť exteriéru. Mnohé z týchto úprav, ako sú výsadba trávnika, výsev kvetín alebo inštalácia jednoduchých chodníkov, môžete zvládnuť svojpomocne s minimálnym náradím. Na zložitejšie projekty, ako je modelovanie terénu alebo inštalácia komplexných vodných prvkov, je však často potrebné obrátiť sa na odborníkov.

Chodník a príjazdová cesta – jednoducho a kvalitne

V tomto kroku je dôležité vedieť, že chodník a príjazdová cesta sú za bežných okolností postavené na rovnakých základoch, majú taktiež veľmi podobnú štruktúru. Takže ich stavanie pokojne naplánujte na rovnaký alebo podobný termín.

Ak plánujete pracovať s kamennými dlažbami, budete potrebovať štipku matiky: šírka chodníka by mala byť násobkom veľkosti jednotlivých kusov. Vyhnete sa tak náročnému rezaniu kameňa. Ak k tejto náročnej výzve predsa len musí dôjsť, majte na pamäti to, že s dlátom a kladivom by ste len veľmi ťažko vytvorili želané formy a tvary z nadmerne tvrdého materiálu.

Hydraulická štiepačka síce nie je bežnou súčasťou slovenských domácností, no ak máte možnosť, určite si jednu od niekoho požičajte. Táto pomôcka uľahčí a urýchli prácu s kamennými dlažbami.

Ak vám však záleží na praktickosti pri stavaní a za dôležitý pokladáte aj časový aspekt, porozmýšľajte radšej nad betónovým chodníkom. Je lacný, odolný, nevyžaduje obrubníky, navyše v prípade potreby sa ľahko opravuje. Umožňuje dokonca vytvoriť aj „falošný dlaždicový efekt“ alebo napodobeninu náhodne tvarovaných plochých kameňov. Škáry jednoducho len nakreslíte.

Betón je vďačný materiál pre spontánnych domácich majstrov začiatočníkov. A to nielen pri stavaní chodníkov, ale aj v prípade, že sa chystáte postaviť rozsiahlejšiu exteriérovú podlahu, ktorá nie je nosnou konštrukciou. Pomocou niekoľkých pomocných rúk a kvalitných surovín podstatnú časť práce ľahko zvládnete za pár hodín. Samozrejme, do rekonštrukcie sa púšťajte iba vtedy, ak viete, ako správne namiešať alebo rozmiestniť betón alebo aký základ budete potrebovať.

Spevnenie plôch pomocou zatrávňovacej dlažby

Ďalším populárnym stavebným materiálom na výstavbu príjazdových ciest je zatrávňovacia dlažba. Toto riešenie odporúčame najmä tým, ktorí túžia po čo najväčšej zelenej ploche v okolí domu. Výhodou zatrávňovacej dlažby je to, že spevňuje pôdu a odvádza dažďovú vodu efektívne, pričom trávnik stále vyzerá prirodzene. Používa sa aj pri výstavbe parkovísk, viete si teda predstaviť, že tie najkvalitnejšie produkty majú obrovskú zaťažiteľnosť.

zatvárnená dlažba

Vonkajšia dlažba: ako predĺžiť jej životnosť?

To, aby chodník, príjazdová cesta alebo rozsiahlejšia podlaha v okolí vášho domu bola v najlepšom stave čo najdlhšie, a aby boli tieto plochy čo schopné bojovať so zubom času, môžete dosiahnuť jedným jednoduchým trikom. Použitím laku na betón. Keďže tvorí vrchnú vrstvu, s vonkajším okolím je v priamom kontakte, mal by byť teda „silnejší“ ako sneh, dážď, mráz, váha áut a iné vonkajšie faktory.

Pri výbere laku na betón by ste si mali všímať v prvom rade nasledovné vlastnosti daného produktu:

  • miera odolnosti voči poškodeniu,
  • schopnosť a miera prieniku do podkladov,
  • spôsob a požiadavky údržby,
  • ďalšie pridané hodnoty (napríklad šetrnosť k životnému prostrediu).

vydláždený chodník záhradou

Pokiaľ výberu a nákupu potrebného materiálu venujete dostatok energie, obozretnosti a času, už po uplynutí celkom krátkej doby sa začnete orientovať v tejto oblasti. Je pravdepodobné, že narazíte aj na Eternal lak na betón, ktorý vyhovuje všetkým vyššie spomínaným podmienkam. Navyše, materiály ochraňuje aj UV filtrom, čím zabezpečí trvácnosť farieb. Do povrchov preniká hlboko, a preto, logicky, ich životnosť dokáže predĺžiť oveľa lepšie a efektívnejšie. V boji proti vonkajším faktorom je ale úspešný v akomkoľvek ročnom období, nielen pri silnom slnečnom žiarení. V zime vás určite poteší ním vytvorený protišmykový povrch.

Terasa: vaša vonkajšia obývačka

Ak sa chystáte postaviť novú terasu, v prvom rade sa musíte rozhodnúť, aký základ uprednostňujete: betónový alebo napríklad štrkový. Pri ktoromkoľvek však platí to, že musí byť vždy zabezpečený odvod vody. Práve preto by mala byť podkladová plocha postavená na mierne svahovitom povrchu (cca. 2%).

terasa v tieni stromov v upravenej záhrade

Z toho istého dôvodu by mali byť terasové dosky položené rovnobežne so svahom. Keď máte vytvorené lôžko, zabezpečili ste stabilný základ novej terasy. Ak uprednostňujete prírodné materiály, na zozname vašich povinností pri výstavbe terasy by nemala chýbať ochrana dreva v exteriéri.

Keďže postavenie terasy nie je malá investícia, asi vám bude záležať na tom, aby bola jednou z najkrajších miest v záhrade a aby z tejto krásy pod vplyvom vonkajších faktorov ubúdalo čo najpomalšie a najmenej.

Nezabudnite teda na údržbu svojej terasy. Farba a olej na terasy síce zabezpečia ochranu, lesk a luxusný vzhľad, ale ich estetický a ochranný faktor musí byť podporovaný aj úsilím zo strany užívateľov tejto časti domu. Na jeseň zametajte popadané lístie, na odstránenie prachu a znečistenia použite raz za čas aj vysokotlakový čistič.

Ani v prípade tých najkvalitnejších terasových obkladov sa nevyhnete miernemu vyblednutiu. Aby ste však tento proces spomalili, povrchy ošetrite príslušnými a kvalitnými produktmi. Farba a olej na terasy by sa mali nanášať na vyčistený povrch. Pri výstavbe novej terasy nezabudnite ani na správny výber tieniacej techniky, aby ste sa ochránili pred ostrým slnkom.

terasa s lehátkom v pozadí záhrada

Záhradný architekt a terénne úpravy: kedy požiadať o pomoc?

S jednoduchšími úpravami okolia domu si poradíte aj sami. Ak však máte s vašim dvorom veľké plány, napríklad ho chcete využívať na šport, vytvoriť romantické zákutia, malé detské ihrisko aj priestor na pestovanie vlastných plodín, je vhodné obrátiť sa na záhradného architekta.

Pomôže vám aj vtedy, keď nemáte jasnú predstavu o využití pozemku, alebo si neviete dať rady so svahovitosťou a inými vlastnosťami terénu.

Zdroj fotiek: freepik.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk