Drevená pergola a prístrešok: Ako na dokonalý náter [Návod]

Drevená pergola a drevený prístrešok do záhrady spríjemnia posedenie na záhrade.

Nejedna moderná záhrada sa dnes pýši krásnou drevenou pergolou alebo záhradným prístreškom či altánkom. Ide o jednoduché stavby, ktoré často ľudia zvládnu postaviť aj svojpomocne. V článku vám prinášame jednoduchý a zrozumiteľný návod, ako na dokonalý náter záhradnej drevenej pergoly a prístrešku krok za krokom.

Prečo si na záhrade postaviť prístrešok alebo drevenú pergolu [Svojpomocne]

Záhradné stavby vždy vyčaria úsmev na tvári obyvateľov každého upraveného rodinného domu. Slúžia najmä na to, aby s rodinou či priateľmi mohli tráviť čo najviac času vonku na záhrade bez ohľadu na prudké slnko alebo jemné mrholenie. Môžete si pod nimi vychutnávať spoločné rodinné večere, večerné posedenia s priateľmi, alebo sa ponoriť do víkendového čítania zaujímavej knihy. Môžu však slúžiť aj ako drevený prístrešok na auto alebo dokonca pre dve autá. Okrem toho, že plnia funkciu moderného okrasného doplnku na záhrade či terase, sú aj neskutočne užitočné. Ochránia pred slnečným žiarením a dažďom nielen obyvateľov záhrady, ale dohliadnu aj na záhradný nábytok a záhradné náradie.

Ako ochrániť drevenú pergolu alebo drevený prístrešok do záhrady [Vrátane príkladov]

Obľúbeným materiálom na stavbu pergoly alebo záhradného prístrešku je drevo. Drevené záhradné stavby sú však nonstop vystavované pôsobeniu poveternostných vplyvov, akými sú UV žiarenie, dážď či mráz. Tieto vplyvy spôsobujú starnutie dreva. Pokiaľ ste si teda postavili pergolu, drevený prístrešok k domu či altánok, nezabudnite ich aj dôkladne ošetriť ochrannými nátermi. Tie predĺžia ich životnosť a pomôžu odolávať rozmarom počasia, aby aj naďalej boli krásne a funkčné čo najdlhšie.

S lazúrami ADLER je náter drevenej podlahy hračka.

Najlepšie je s ochranou záhradnej drevenej pergoly a prístrešku začať čo najskôr po postavení. Samozrejme, najdôležitejší v tomto kroku je správny výber náteru a samotná precíznosť pri príprave povrchu dreva pred aplikáciou lazurovacích lakov na drevo do exteriéru. Tieto pomáhajú zabrániť nielen degradácii dreva, ale aj jeho napadnutiu drevokaznými hubami a ďalšími parazitmi.

Náter na drevo v exteriéri: Čím natrieť pagodu a drevený prístrešok do záhrady [Príručka]

Teraz sa môžete pustiť do samotného natierania dreva. Výborným riešením sú lazúry na drevo. Na rozmerovo nestále drevené prvky vo vonkajšom prostredí sa skvele hodia tenkovrstvové lazúry, ktoré vyzerajú prirodzene a u ktorých sa zabráni nevzhľadnému olupovaniu, ako je tomu v prípade hrubovrstvých lazúr.

V súčasnosti sa znižuje záujem o lesklé nátery na drevo, mimoriadne populárne sú však prirodzene vyzerajúce matné nátery na drevo, napríklad nová rozpúšťadlová tenkovrstvá lazúra ADLER Pullex Top-Mattlasur. Obsahuje prísady na ochranu dreva pred zamodraním a drevokaznými hubami. Navyše je ekonomickejšia a ekologicky šetrnejšia než bežné lazúry, pretože má vyšší obsah sušiny. Z tohto dôvodu s ňou natriete oveľa väčšiu plochu ako s bežnými lazúrami. Nekupujete totiž zbytočnú vodu alebo rozpúšťadlo, ktoré sa bez úžitku jednoducho odparí.

TIP: Pre vyššiu ochranu dreva voči škodcom môžete ako základný náter použiť aj Pullex Imprägnier-Grund.

Ako postupovať pri nátere záhradnej drevenej pergoly a prístrešku [Návod]

Na natieranie dreva v exteriéri je dôležité vybrať si dobré počasie. Teplota vzduchu by mala byť medzi 5 – 25 °C, ideálna vlhkosť vzduchu medzi 30 – 80 %. Neaplikujte náter počas prudkého slnka, dažďa, snehu či silného vetra. V nasledujúcich krokoch si ukážeme ako na to.

Krok 1: Pripravte drevo na náter

Pred samotným náterom musí byť povrch dreva suchý a čistý. Utrite z neho všetok prach, mastnotu či časti starej farby. Pokiaľ bola pergola či drevený prístrešok do záhrady pôvodne natretý, zvyškovej farby sa zbavíte prebrúsením, podobne ako pri brúsení parkiet. Ak z dreva miestami vyteká živica, odstráňte ju špachtľou alebo acetónovým riedidlom C-600. Okolité plochy, ktoré nechcete znečistiť, oblepte papierovou páskou a zakryte napríklad starými novinami.

Krok 2: Naneste prvý náter na drevo

Keď máte drevo pripravené, môžete začať s natieraním. Najskôr je potrebné vykonať základný náter. Ide o dôležitý krok pri ošetrovaní akéhokoľvek dreveného povrchu. Vďaka základnému náteru bude mať povrch rovnomerný a vyvážený odtieň.

Natrite svoj drevený prístrešok na auto či drevenú pergolu kvalitnou lazúrou ADLER Pullex Top-Mattlasur.

Rozpúšťadlovú tenkovrstvú lazúru ADLER Pullex Top-Mattlasur najprv dobre premiešajte. Následne ju nanášajte v tenkej vrstve pomocou štetca vhodného na rozpúšťadlové nátery. Na štetec však naneste radšej menej lazúry, aby nestekala a aby sa dokázala rovnomerne vsiaknuť. Postupujte po jednotlivých častiach (stĺpcoch alebo doskách), aby neboli vidieť prekrývajúce sa ťahy. Nechajte náter zaschnúť cca 12 hodín, najlepšie cez noc. Správne ošetrené drevo lazúrou má krásne zvýraznenú štruktúru. Navyše, kvalitná lazúra ochráni drevo až na 9 rokov.

TIP: Ak sa púšťate do náteru drevenej pergoly na terasu, nezabudnite na náter drevenej podlahy. Odporúčame vám ju natrieť v dvoch vrstvách ochranným olejom do exteriéru ADLER Pullex Bodenöl na náter drevenej podlahy. Je to terasový olej vhodný na smrekovec i exotické dreviny. Odpudzuje vodu, silne penetruje do dreva a chráni ho pred UV žiarením, vlhkosťou a špinou. Obsahuje biocídne zložky proti zamodraniu a drevokazným hubám a navyše redukuje napučanie a zmršťovanie drevených častí.

Ochráňte vašu drevenú pergolu či drevený prístrešok na záhradu pomocou ochranného laku na drevo do exteriéru.

Krok 3: Naneste druhý náter na drevo

Teraz je na rade druhá vrstva. Postupujte rovnakým štýlom ako v predchádzajúcom kroku a nechajte povrch schnúť aspoň ďalších 12 hodín. Následne si môžete užívať svoju novú skrášlenú záhradnú drevenú pergolu či prístrešok.

Skrášlite si celú záhradu ochranným náterom na drevo [Tipy]

Rovnakým spôsobom, akým ste ošetrili pergolu a drevený prístrešok na terasu, môžete ošetriť aj ďalšie záhradné stavby či záhradný nábytok. Nezabudnite si nalakovať aj betón popri dome. Pokiaľ ich budete mať možnosť zladiť do podobného odtieňa lazúry, budú vám vašu záhradu spolu s krásnym záhradným bazénom určite závidieť všetci vaši susedia a známi.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk